SAS' finansløsning som værn mod regnskabsfusk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. oktober 2004.


Lynn Brewer, hvis afsløringer fik Enron-skandalen til at folde sig ud, har store forhåbninger til den type software, SAS Institute netop har lanceret.
Forretning
Las Vegas: Verdens mest kendte "whistleblower", den tidligere Enron-chef Lynn Brewer, synes nærmest skamløst begejstret for SAS Institutes nye produktlancering, som gælder Financial Intelligence.
Produktet er udviklet for at give økonomidirektøren overblik, analyser og forventninger til fremtidig udvikling, men Lynn Brewer er ikke i tvivl om, at det også giver den korrupte topledelse dårligere vilkår og gør den retskafne økonomidirektør mere robust over for pression.
Det var Lynn Brewer, der afslørede omfanget af regnskabsfusk i Enron, og hun sad med ved podiet, da SAS Institute i onsdags på konferencen Better Management i Las Vegas lancerede deres seneste løsning i en større sammenhæng. SAS indledte i marts en satsning på at give hver enkelt fagdirektør sin løsning inden for kategorien Business Intelligence - altså funktioner, der presser mere viden ud af data, og nu er turen kommet til økonomidirektøren.
Det helt centrale element i den samlede satsning er ifølge SAS imidlertid, at alle løsninger baserer sig på datagrundlag, der ikke er til diskussion. Det er et fælles datagrundlag - "en eneste kilde til sandheden". Grundlaget baserer sig på data fra virksomhedens ERP-system og alle de andre systemer, om de er fælles eller funktionsspecifikke, om de er på en Intel-platform eller enhver anden.

Herre i huset
Det er SAS' såkaldte metadirectory, der er herre i huset - et slags opslagsværk over, hvilke informationer der ligger hvor. Det er også SAS' software, der sikrer konsistens i data på tværs af samtlige systemer, men softwareselskabet påpeger, at man sagtens kan begynde i et hjørne.
- Lynn Brewer påpeger over for Computerworld, at hendes begejstring vil gælde ethvert samlet produkt, der når markedet, men ifølge hende er SAS' foreløbig det eneste, der sikrer, at der kun er én sandhed. Det vil gøre livet surt for dem, der søger efter for "smarte" genveje til på papiret at nå kvartalsmålene.
SAS selv promoverer sit nye produkt som noget, der giver langt mere end balanced scorecard og de såkaldte dash-
boards - skærmbillederne, der giver det forkromede overblik.
- Vi giver folk mulighed for at handle proaktivt. Det er ikke blot "nu går viseren i rød, nu må vi have et møde" - ikke blot information om, hvad der er sket, men også om hvad der sandsynligvis vil ske, siger marketingdirektør Jim Davis, som er medlem af SAS' direktion.

Sarbanes Oxley
En vigtig løftestang for afsætningen er alle de krav, somvirksomheder stilles over for som følge af Sarbanes-Oxley-loven, der kom i kølvandet på Enron-skandalen, Basel II, som gælder finanssektoren, og alle de øvrige love og regler, som skal overholdes.
Hos det anerkendte analysefirma AMR Research, der har specialiseret sig i virksomhedssoftware, siger direktøren John Hagerty, at SAS-produktet svarer til, hvad mange økonomidirektører er på udkig efter. Han betegner softwaren som en slags vicesherif - en deputy.
Også Hagerty sad med i panelet, hvor en tredje paneldeltager advarede mod, at man blot så på opgaven med at honorere de nye krav som en pest - som en tung omkostning.
- De, der også udnytter den bedre datakvalitet, som opnås, forretningsmæssigt, vil mere end tjene langt mere, end de giver ud på at få tingene på plads, sagde Lee Ditmar, partner hos Deloitte Consulting.
Fra SAS i Danmark lyder buddet, at prisen ligger fra en million kroner til fem millioner afhængig af, om man vælger væg til væg-løsning eller blot dele heraf. Produktet lanceres på dansk grund i november.
Læs også side 6

boks:
Lovkrav styrker SAS
På trods af at softwaregiganter som Microsoft og SAP forsøger at puste SAS Institute i nakken med billige produkter inden for Business Intelligence, er SAS still going strong. Firmaet har altid kørt med overskud og haft konstant vækst - også under afmatningen, hvor de fleste andre it-selskabers omsætning skrumpede. I år har væksten foreløbig ligget på 12 procent i forhold til samme periode sidste år, oplyser selskabets administrende direktør og stifter Jim Goodnight.
SAS' kunder, der typisk ligger i sværvægtsklassen, er på udkig efter software, der kan bidrage til at sikre, at nye lovkrav på økonomiområdet, såsom Sarbanes-Oxley og Basel II, overholdes. Ifølge SAS Institute indebærer dagens finansielle miljø, at der skal være fuld tillid til data. Ellers falder både aktiekursen og ordreindgang. toft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere