Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. oktober 2004.
Der skal ikke tastes meget for skævt. Skriv
goggle.com i stedet for google.com og en simpel rutinesøgning via et af denne verdens mest kendte websteder og største hovedfærdselsårer er forvandlet til en skækindjagende detour langs dødsruten på nettets skyggesider: Meget aggressive forslag om at anskaffe sig og købe antispyware af stærk tvivlsom kvalitet - bydende vinduer, som vil installere software på din computer lige nu, og som er nærmest umulige at lukke. Vinduer popper op af sig selv i en lind strøm: Gør mig til din startside, køb viagra og det der er værre.
Danske adresser kan også være med. Så snart fingrene har danset for hurtigt på tastaturet og har skrevet krakr.dk i stedet for krak.dk, vælter webbens dubiøse underverden op på skærmen. Blot to, men ganske sigende eksempler på en stærkt generende udvikling, som accellererer.
I verdens virkelige metropoler ligger snavset og de voldelige overfald sjældent langt fra hovedstrøgene. Sådan har det i princippet altid været på nettet, hvor man - hvis man ønskede det - med modemfart kunne springe fra lødighed til hængedynd. I dag er det ufrivilligt. Det er uønsket indtrængen. Nettets snu løjsere, taskenspillere og tricktyve prøver at trænge gennem alle åbninger. Som reaktion på udviklingen er det væltet frem med beskyttelsesprodukter til private - firewalls, antivirus, spam-filtre, den såkaldte parental control, spyware-tjekkere og softwareopdateringer i et væk. Mens dette skrives, fortæller softwareselskabet Macromedia via et nyt ikon på skærmen, at det installerede flash-program af sikkerhedsmæsigge årsager skal opdateres. Og ugentligt kører efterhånden Lavasofts Ad-aware-program for at rense ud blandt usynlige informører skjult i pc'ens indre.
Sådan er nettet anno 2004 lejlighedsvis at ligne med det vilde vestens cowboyland - et område hvor man færdes på eget ansvar, og lov og orden kan være meget, meget langt væk.
Det er værd at diskutere, om det er rimeligt at en teknologi, der spiller så stor en rolle for vores samfund og økonomi, fortsat skal være så ureguleret. Om det er rimeligt, at en række kompetente teknologer i W3C (World Wide Web Consortium) fortsat skal sidde alene med nøglen til nettets fremtid uden for demokratisk kontrol.
Det er nemt at mene, at borgeren, som i den virkelige verden, selv har ansvaret for at låse sin hoveddør og tænde lys, så der ikke kommer ubudne gæster. Men nettet er ikke den virkelige verden, og der er ikke tale om en lille risiko for tilfældige tyve i nabolaget. Borgerens pc er under daglig belejring og befinder sig i en veritabel krigszone. Et vigtigt instrument i kampen for at civilisere nettet er at etablere en teknologisk grundstruktur (protokol), hvor det bliver langt vanskeligere at være ond. Vi savner i den grad et politisk pres for, at det sker.