Overblik over en halv million flasker om dagen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Carlsberg er ved at indføre trådløse enheder til 1.200 ølbiler i Norden. Målet er at få realtidsdata ind i SAP-systemet om, hvad der er leveret.
Professionel PDA
Carlsberg er i gang med at udstyre ølkuskene i Danmark med enheder med trådløs forbindelse via mobilnettet. Dermed får selskabet et overblik i realtid over, hvad der er leveret af øl og vand til forhandlerne.
Når projektet er afsluttet, vil chaufførerne i omkring 1.200 lastbiler i hele Norden alle være udstyret med sådanne trådløse enheder. De står for omkring 10.000 leverancer om dagen.
Det er blandt andet lovgivningerne om genbrugssystemerne i Norden, der gør det nødvendigt at have et system, som kan holde styr på den halve million flasker og dåser, der hver dag sendes ud til forhandlerne.
Når chaufførerne forlader depoterne, indeholder deres trådløse enheder informationer om leveringsadresser, hvor meget, de skal levere og kopier af fakturaer. Sker der ændringer, kan de registrere det med det samme. Efter leveringen udskrives fakturaer til kunderne, som kvitterer på enhedens trykfølsomme skærm. Desuden har enheden indbygget stregkodelæser, hvilket først og fremmest bruges til at holde styr på returflasker og -dåser.

Trådløst sparer tid
Udrulningen i Danmark foregår i faser, hvor et nyt depot kobles på systemet hver 14. dag. Det betyder, at det trådløse system vil være fuldt implementeret herhjemme i marts næste år.
De trådløse enheder sender ude hos forhandlerne via GSM-nettet ved GPRS, mens der på depoterne benyttes trådløse lokalnet over 802.11b-protokollen. Endelig benyttes der Bluetooth-forbindelser til printerne i bilerne. Data fra enhederne overføres til Carlsbergs ERP-system, der kører SAP R/3.
- Vi har ikke kunnet kommunikere trådløst før, hvor vi måtte behandle de data, chaufførerne indsamlede, som batch-kørsler. Med det trådløse system kan vi fakturere kunderne online i vores SAP-system. Det kan for eksempel betyde, at vi sparer en bankdag. Desuden kan vi nu oprette ordrer fra kunderne online i systemet direkte fra håndterminalerne, siger it-konsulent Søren Bentzen, der har været ansvarlig for den danske del af projektet.
I nogle af de nordiske lande har Carlsberg hidtil benyttet ERP-systemet Movex fra Intentia, men selskabet er ved at samle de nordiske aktiviteter på SAP-platformen.

Skulle ligne det kendte
Forud for udrulningen i Danmark lå et pilotprojekt, som kørte i Sverige, hvor Carlsberg sammenlignede teknologier fra tre forskellige leverandører. Et af hovedkravene var, at det endelige system skulle være enkelt at bruge, og at det skulle kunne tilpasses sprogene og lovgivningen i de enkelte lande.
- Chaufførerne har tidligere haft håndterminaler i bilerne, som ikke var trådløse. Vi har lagt os så tæt op af brugergrænsefladen på disse terminaler som muligt, så chaufførerne ikke skulle starte forfra med at lære at bruge et helt nyt system, forklarer Søren Bentzen.
Carlsbergs nye trådløse enheder er Intermecs såkaldte 750 Color-terminaler, der benytter Microsoft Windows Mobile 2003 for Pocket PC. Softwaren, der omformer de opsamlede data, så de kan benyttes i SAP-systemet, står PSI Systems for.

Billedtekst:
Med de nye trådløse enheder forventer Carlsberg at få et bedre overblik over de 10.000 leverancer af øl og vand som selskabets chauffører står for hver dag over hele Norden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere