Ny teknologi åbner for differentierede datatjenester

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. september 2004.


Video-on-demand og IP-telefoni til private kan leveres med garanteret båndbredde med den nye VPLS-teknologi, der også gør det enklere at levere VPN til virksomheder.

Netværk
Her til efteråret ratificeres en ny standard med betegnelsen VPLS, som vil gøre det enklere for internet-udbydere at tilbyde data-baserede tjenester til private, som video-on-demand og IP-telefoni. Samtidig gør den kommende standard det enklere at levere VPN-tjenester (Virtuelt Privat Net) til virksomheder samt differentierede services, hvor en virksomhed for eksempel får skruet op og ned for båndbredden efter behov.
VPLS står for Virtuel Privat LAN Service, og det er som navnet antyder en VPN-teknologi, der anvender MPLS-teknologien (Multi Protocol Label Switching). MPLS-teknologien er en udvidelse til IP, der gør det muligt at route hurtigere ved at udstyre datapakkerne med etiketter (labels), der sætter routeren i stand til at sende trafikken videre med det samme - uden at skulle læse IP-adressen. MPLS er i første omgang blevet brugt som en transportteknologi til at koble lokalafdelinger og hjemmepc'er op til virksomhedernes net via VPN-forbindelser. Teleselskaberne har de sidste par år indført MPLS på deres IP-backbone.
VPLS er en såkaldt punkt-til-multipunkt service, der opererer på layer 2, selv om den benytter routingtabellerne fra layer 3. Det betyder, at når internet-leverandørens netværk og routere har VPLS-funktioner, kan nettet etablere et eller flere simulerede LAN. Det gør det enklere at etablere VPN-forbindelser, og det gør det muligt at etablere flere virtuelle forbindelser over den samme linie. Dermed kan en udbyder tilbyde en garanteret båndbredde til video- og IP-telefoni-trafik.
Garanterede ydelser
Tidligere krævede det typisk en forholdsvis dyr ATM-forbindelse at kunne differentiere trafikken over forbindelsen fra internet-leverandøren. Med den nye VPLS-teknologi kan det gøres over Ethernet-forbindelse.
- Klassiske routere er ikke bygget til at levere differentieret trafik. De er udviklet til at levere såkaldt best effort - den højest mulige båndbredde. Der imod er de ikke konstrueret til at levere såkaldt Quality of Service (QoS) og SLA-baserede tjenester (Service Level Agreement), hvor leverandøren skal kunne dokumentere, at der mindst er leveret den aftalte båndbredde, og de er ikke udviklet til at differentiere trafikken, siger direktør Sunil Khandekar fra Alcatel Networks, der har været med til at skrive den kommende standard.
Alcatel var først med en
VPLS-router med deres 7750-model, som internet-leverandører og teleselskaber kan koble til deres DSLAM'er, der står for ADSL-forbindelserne ud til brugerne. I øjeblikket har 15 producenter af netværksudstyr meddelt, at de understøtter den nye standard - herunder Cisco, der er det dominerende selskab på området.
Fokusskift mod private
Den betydelige interesse for den nye teknologi fra internet-udbydere og teleselskaber er udtryk for, at de nu er klar til at levere avancerede tjenester til private, mener Sunil Khandekar
- Tidligere var det udelukkende virksomhederne, der havde disse behov. Nu melder private sig med ønsker om at kunne få video og IP-telefoni over deres almindelige dataforbindelse, siger han.
TeliaSonera har besluttet at anskaffe VPSL-routere for at have muligheden for at tilbyde differentierede tjenester i byområderne på deres net i Norden og i de baltiske lande.
- Nu har vi opgraderet netværket til IP/MPLS, så vi kan levere erhvervstjenester. Det næste meget nære skridt er tjenester til private, og her er
VPLS et vigtigt element. Telia Sonera er begyndt at indføre dette i Sverige, og i Danmark følger vi snart efter, siger teknisk direktør Henrik Juel Nielsen fra Telia Networks.

Billedtekst: - VPLS er et vigtigt fundament for tjenester til private, som er det næste meget nære skridt i udviklingen for internet-leverandørerne, siger Henrik Juel Nielsen fra Telia Networks. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere