Sanders stamina

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. september 2004.


1011. Så mange dage har Helge Sander siddet på posten som landets minister ud i forskning og it. Det gør ham til den mest udholdende endnu, hvor kun socialdemokraten Birte Weiss kan prale af at have været i nærheden med sine 869 dage. Og hvis man spørger it-interesseforeningerne, er han den bedste, vi har haft til dato. Således scorer Venstre-ministeren næsten 10 efter 13-skalaen i samlet gennemsnit, et mulehår foran en anden socialdemokrat, landets første rigtige forskningsminister Frank Jensen.
Helge Sander har især markeret sig med universitetsreformen, hvor rektorerne er blevet flået ud af elfenbenstårnet og nu skal leve op til krav og mål, som de står til regnskab for over for deres bestyrelser.
Han har ryddet op i forskningsrådene, hvor det er blevet sværere for medlemmerne at mele egen og vennernes kage. Og han har fået implementeret den digitale signatur, som tidligere ministre nøjedes med at tale om.
Senest er det lykkedes ham at få stablet en forskningsfond i milliardklassen på benene. Det er flot. Og især universitetsreformen får vidtgående konsekvenser for forskningens betingelser i fremtiden.
Desværre for Helge Sander er disse væsentlige resultater lidet folkelige og nyder ikke den største offentlige bevågenhed. Effekten af handlekraft i forsknings- og it-ministeriet er svær at aflæse i opinionsundersøgelser, hvor Helge Sander i den hårde konkurrence om synlighed er mindre kendt som minister end andre ministre.
Netop derfor er hans eventyr udi Mars-rejse og Galathea-ekspedition ganske forståelige og et nødvendigt forsøg på at forankre forskning og opdagelse i folkesjælen - og på længere sigt også omridset af den cykelglade minister.
Videnskabsministeriet. It-ministeriet. Forskningsministeriet er blevet foreslået lukket af mange - inklusive regeringen selv, da ministeriet var socialdemokratisk ledet. Andre ressortministerier - det være sig finans-, indenrigs-, erhvervs- eller undervisningsministeriet - har ved en række lejligheder haft held til at kapre eller overtage dagsordenen fra det nu ti år gamle ministerium og dermed eroderet dets grundlag.
Helge Sander vil det anderledes og er gennem det seneste år trådt i skarpere karakter efter et par anonyme år.
Han ligner i dag en mand, der insisterer på, at det efterhånden ikke helt lille ministerium skal være en blivende politisk magtfaktor - og ikke et pænt brevpapir i randzonen for politikere på retræte (Jytte Hilden og især Birte Weiss) eller en tumleplads for lovende kandidater (Frank Jensen, Jan Trøjborg).
Det kan efter Sanders periode vise sig at blive hans største succes. At det er politisk cool at blive VTU-minister. Computerworld ønsker ham det bedste held hermed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere