Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. september 2004.
1011. Så mange dage har Helge Sander siddet på posten som landets minister ud i forskning og it. Det gør ham til den mest udholdende endnu, hvor kun socialdemokraten Birte Weiss kan prale af at have været i nærheden med sine 869 dage. Og hvis man spørger it-interesseforeningerne, er han den bedste, vi har haft til dato. Således scorer Venstre-ministeren næsten 10 efter 13-skalaen i samlet gennemsnit, et mulehår foran en anden socialdemokrat, landets første rigtige forskningsminister Frank Jensen.
Helge Sander har især markeret sig med universitetsreformen, hvor rektorerne er blevet flået ud af elfenbenstårnet og nu skal leve op til krav og mål, som de står til regnskab for over for deres bestyrelser.
Han har ryddet op i forskningsrådene, hvor det er blevet sværere for medlemmerne at mele egen og vennernes kage. Og han har fået implementeret den digitale signatur, som tidligere ministre nøjedes med at tale om.
Senest er det lykkedes ham at få stablet en forskningsfond i milliardklassen på benene. Det er flot. Og især universitetsreformen får vidtgående konsekvenser for forskningens betingelser i fremtiden.
Desværre for Helge Sander er disse væsentlige resultater lidet folkelige og nyder ikke den største offentlige bevågenhed. Effekten af handlekraft i forsknings- og it-ministeriet er svær at aflæse i opinionsundersøgelser, hvor Helge Sander i den hårde konkurrence om synlighed er mindre kendt som minister end andre ministre.
Netop derfor er hans eventyr udi Mars-rejse og Galathea-ekspedition ganske forståelige og et nødvendigt forsøg på at forankre forskning og opdagelse i folkesjælen - og på længere sigt også omridset af den cykelglade minister.
Videnskabsministeriet. It-ministeriet. Forskningsministeriet er blevet foreslået lukket af mange - inklusive regeringen selv, da ministeriet var socialdemokratisk ledet. Andre ressortministerier - det være sig finans-, indenrigs-, erhvervs- eller undervisningsministeriet - har ved en række lejligheder haft held til at kapre eller overtage dagsordenen fra det nu ti år gamle ministerium og dermed eroderet dets grundlag.
Helge Sander vil det anderledes og er gennem det seneste år trådt i skarpere karakter efter et par anonyme år.
Han ligner i dag en mand, der insisterer på, at det efterhånden ikke helt lille ministerium skal være en blivende politisk magtfaktor - og ikke et pænt brevpapir i randzonen for politikere på retræte (Jytte Hilden og især Birte Weiss) eller en tumleplads for lovende kandidater (Frank Jensen, Jan Trøjborg).
Det kan efter Sanders periode vise sig at blive hans største succes. At det er politisk cool at blive VTU-minister. Computerworld ønsker ham det bedste held hermed.