Bantex bag dansk håndskriftsgenkendelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.


Den danske producent af kontorartikler, Bantex, introducerer til januar en håndskrifts-teknologi, som skal understøtte selskabets kalendere og notesbøger. Teknologien er baseret på papir og elektroniske penne.

Når der til januar næste år kommer et generelt dansk håndskriftgenkendelsesprogram, er det ikke et af de store softwarehuse, der står bag. Det gør derimod producenten af kontorartikler, Bantex fra Lynge nord for København.
Det skyldes, at Bantex har taget det digitale papir og de elektroniske penne i anvendelse, som er udviklet af det svenske selskab Anoto og senere lanceret af Ericsson, Nokia, Siemens med flere.
Under navnet Oxford har Bantex allerede kalendere og notesblokke baseret på digitalt papir på det danske marked, men brugere, der skiver dansk må i dag nøjes med at gemme det noterede som digitale billeder. Den inkluderede software kan kun genkende håndskrift på engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk og svensk.
Det er hensigten, at brugerne skal kunne opgradere, når de danske versioner kommer.
Bantex har allerede til oktober planer om at lancere et dansk håndskriftsgenkendelsesprogram til Oxford-kalenderne. Når denne version kommer tidligere end den generelle version til noter, skyldes det, at det er et mere begrænset ordforråd, man benytter i kalendere.
Indsamler skrift
Bantex har siden grundlæggelsen i 1961 beskæftiget sig med produktion af kontorartikler. Selskabet blev i 2000 opkøbt af den fransk-ejede koncern Groupe Hamelin. Det er således en international koncern, der står bag beslutningen om at benytte digitalt papir og elektroniske penne til selskabets kalendere og notesblokke med mere. Og det er koncernen, der står bag udviklingen af den nye skriftgenkendelses-program til notattagning.
- Bantex' og Groupe Hamelins ekspertise består i vores viden om, hvordan folk tager noter og skriver i kalendere. Hvad angår det digitale papir bygger vi på Anotos teknologi, mens håndskriftgenkendelsesprogrammet udvikles på grundlag af teknologi fra det franske skriftgenkendelsesfirma Vision Objects og den skotske softwarevirksomhed Sysnet, fortæller marketingsdirektør Birgitte Lyse Laursen fra Bantex.
Bantex' bidrag til udviklingen af håndskriftsgenkendelsesprogrammet består i at indsamle datagrundlag i form af spørgeskemaer med håndskrift fra 500 danskere. På grundlag heraf udvikles programmer, der kan omsætte billedfilerne af sammenhængende dansk håndskrift til digital tekst. Det er nødvendigt, fordi der er nationale forskelle på, hvordan vi skriver. Desuden er det naturligvis nødvendigt at udvikle et program, der kan genkende æ, ø og å.
Desuden indsamles tusinder af sider dansk tekst fra bøger, aviser og internettet. De benyttes til at skabe et dansk leksikon, som programmet kan slå op i for at omsætte det skrevne til dansk. Det indsamlede materiale gennemgås af danske studerende i Frankrig for at sikre, at man bygger på et korrekt grundlag. De studerende skal fjerne fejl og luge ud i slang. Desuden kontrollerer de sætningsopbygninger, da systemet i et vist omfang skal være i stand til at vurdere, hvilket ord den skrivende mener, ud fra dets placering i sætningen.
Håndskriftsgenkendelsen vil således udelukkende være i stand til at genkende ord, der er med i leksikonet, men brugerne kan selv tilføje nye ord. På samme måde kan programmet lære at genkende brugerens håndskrift.
Fire måneder
Da den nye håndskrift-teknologi udvikles på grundlag af etableret teknologi, kan processen foregå forholdsvis hurtigt.
- Det tager cirka fire måneder at udvikle håndskriftsgenkendelse for et nyt sprog. I gennemsnit anvendes der omkring en million bogstaver og ord fra 1.000 personer for hvert sprog, siger Birgitte Lyse Laursen.
Det danske program til håndskriftsgenkendelse bygger på My Script-teknologien, der fungerer med operativsystemerne Windows 2000, XP, ME og CE samt med Palm OS, Symbian og Linux.

Billedtekst:
Bantex har i første omgang lanceret sine kalendere baseret på digitalt papir med penne fra Nokia.

Bokse:
Det digitale papir
Papiret har påtrykt et mønster af prikker med en afstand på 0,3 mm. Dette mønster danner et kæmpestort stykke virtuelt papir, der i virkeligheden ville fylde halvdelen af USA. Når en lille del af dette virtuelle mønster trykkes som baggrund på et almindeligt stykke papir, vil en gateway-server, der er forberedt til det, kunne genkende hvilken type besked, der er tale om, når den scanner en billedfil sendt fra en elektronisk pen. Ud fra mønsteret vil programmet for eksempel kunne genkende papiret som en side i en notesblok.

Den elektroniske pen
Pennen indeholder et digitalt kamera, en processor til billedbehandling og en Bluetooth-radiosender. Herudover indeholder pennen et batteri, en hukommelsesenhed samt selvfølgelig en blækpatron. Princippet er, at pennen overfører op til 100 billeder i sekundet af det skrevne trådløst via Bluetooth til en mobiltelefon, en lommecomputer eller en pc. Herfra sendes notaterne videre som e-post, SMS-besked eller fax.
Pennen er på størrelse med en bred tuschpen og vejer 45 gram.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere