Lang vej til viden om

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.


Det er blevet en rigtig sensommerklassiker at dvæle ved de unges manglende interesse for naturvidenskab - og i særdeleshed at begræde kvinders minimale interesse for at give sig i kast med hårde tekniske uddannelser udi ingeniørkunst, datalogi eller nanoteknologi.
Lad os ile med den indskudte sætning, at bioteknologi til stadighed tiltrækker mange studerende, og at kvinder her udgør den største gruppe.
Men hovedtendensen er klar nok. De fleste unge orker, gider og forstår ikke naturvidenskab. Det forstår man godt. For der, hvor det hele begynder - i folkeskolen - er der få initiativer, som stimulerer og udfordrer børnenes naturlige interesse for den fysiske verden omkring dem. Natur og teknik er faget, der skal tænde gnisten og nære et begyndende bål hos de små mennesker, der senere skal vælge naturvidenskab i gymnasium og på universitet. Finder de små flammer ingen næring i folkeskolens år, tror pokker, at så få vil læse videre senere i livet.
Imidlertid er folkeskolens fokus to andre steder. Efter dumpekarakter i flere internationale undersøgelser er der sat ind for at få vores børn til at læse, skrive og regne bedre. Meget tyder på - meget glædeligt - at denne øvelse er på vej til at lykkes. Det andet store fokusområde er udviklingen af børnenes sociale kompetencer, evnen til at fungere i gruppe, oplæring i demokratiprocesser og doktrinen om at få skoleeleverne til at tage ansvar for egen læring.
Denne prioritering er rodfæstet i en stærk humanistisk tradition, der i praksis overdøver og tromler det i forvejen lille rum, som man tillader naturvidenskaben at have i skolen.
Naturvidenskab er smuk, men også svær. Naturvidenskab kræver inspiration, tid og fordybelse. Der er brug for mentorer og forbilleder, som kan sætte ild til elevens begejstring og hjælpe hende ud af blindgyderne. Elevers ansvar for egen læring spiller fallit i forbindelse med naturvidenskab.
Faktisk har vi to gode bud på moderne helte: Studieværterne Anja Philip og Jes Andersen fra DR's Viden Om - som begge er blændende formidlere i en fantastisk udsendelsesrække, der leverer alt det, vi hungrer efter, at folkeskolen kunne give eleverne. På den hemmelige kanal DR2, der ses af en brøkdel af befolkningen (genudsendes efter midnat på DR1), brillerer de med den ene åbenbaring efter den anden.
I praksis bliver Danmarks bedste tilbud om indsigt derfor en forspildt mulighed, for børnene er puttet, når programmet sendes, hvis forældrene da overhovedet har kodet kanalen ind på fjernbetjeningen. Noget ville være vundet, hvis programmet blev programsat mere attraktivt. Vores børn fortjener at krydse Anja Philip og Jes Andersen af på idollisten.
Endnu mere bliver nået, hvis Viden Om er fast pensum på seminarierne og grundlag for efteruddannelse af de lærere, som i dag har ansvaret for Natur og Teknik. Vi får først en bedre balance mellem humanister, ingeniører og naturvidenskabsfolk på universiteterne, når skolen også bliver et arnested for undren om verden omkring os.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Centerchef til Center for Support og Proces i PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere