Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. august 2004.
Etablering af trådløse netværk er en ny opgave for mange netværksadministratorer. Drift- og it-afdelingen på RUC, som netop har etableret trådløs dækning i alle universitetets bygninger valgte, efter at have prøvet flere løsninger, selv at stå for opgaven.
For mange it-afdelinger indebærer etableringen af trådløse netværk nye udfordringer: De skal til at planlægge og drive et radionet og sørge for, at der er dækning overalt uden at de enkelte opkoblingspunkter generer hinanden med deres signaler.
På Roskilde Universitets Center (RUC) er der for nyligt etableret trådløst netværk, men her har drift- og it-afdelingen, der står for universitetets netværk samt webhotel og webmail med mere, haft en unik mulighed for at skaffe sig erfaringer med radiobaserede datanet - i og med at afdelingen er en del af Datalogisk Institut.
- Vi har haft et trådløst testnetværk på instituttet, hvilket hjalp os til at forstå, at enkel administration er et krav. Det bliver for stor en flaskehals, hvis hver ny bruger skal aktiveres af en systemadministrator, når det trådløse netværk skal betjene 8.000 studerende og rundt regnet 1.000 ansatte, siger netværksansvarlig Mads Kjærsgaard fra RUC.
På det begrænsede trådløse netværk, RUC har kørt det sidste år, har man været oppe på 769 samtidige brugere.
Gør det selv
Med hensyn til selve netplanlægningen fik drift- og it-afdelingen et eksternt firma til at lave en undersøgelse af radioforholdene - et såkaldt sitesurvey - i de enkelte bygninger.
- De første test var erfaringsbaserede: De satte et opkoblingspunkt op i en bygning og gik rundt og målte med en bærbar pc. Men det viste sig hurtigt, at det ikke er nok at måle på et enkelt opkoblingspunkt på en enkelt etage. Det er nødvendig at have et billede af samspillet mellem opkoblingspunkterne. Derfor gik vi over til selv at sætte op og måle, fortæller Mads Kjærsgaard.
For at løse denne opgave benytter drift- og it-afdelingen det såkaldte Ekahau-værktøj, der grafisk kan vise den aktuelle dækning på indscannede kort. Dette værktøj kan også udskrive rapporter til dokumentation.
- En af de erfaringer, vi har gjort, er, at det er nødvendigt at teste med forskellige trådløse netværkskort og forskellige computere. Nogle kort bliver generet af støj fra processoren i bærbare, der ikke er lavet til denne type anvendelse. Det kan betyde, at brugeren oplever, at der ikke er dækning, selv om andre kort har forbindelse til netværket, siger Mads Kjærsgaard.
Enkelhed
De studerende vil kunne benytte trådløst lokalnet i alle de omkring 50 bygninger på RUC, når efterårssemesteret starter om få uger.
RUC har døbt princippet for netværksfaciliteterne, som de studerende får stillet til rådighed, for "Plug 'n Study": Alle studerende og ansatte skal kunne koble sig trådløst på netværket, og her ud over skal det også være muligt at koble sig på overalt i centret ved hjælp af kabler. De studerende kobler sig på ved at afgive de brugernavne og password, de har modtaget ved indskrivningen.
- Vi har etableret trådløst netværk, dels fordi det er en service vi gerne vil tilbyde de studerende, men også fordi vi ikke har computere til alle i spidsbelastningsperioderne omkring aflevering af opgaver, siger Mads Kjærsgaard.
RUC er med i det såkaldte forskningsnet, som er i gang med et roaming-projekt, der skal gøre det muligt for forskere og studerende fra andre universiteter umiddelbart at koble sig på RUC's netværk med deres vante brugernavn og password.
I praksis er der installeret 158 Avaya-opkoblingspunkter, som både er i stand til at håndtere 802.11b- og 802.11g-protokollerne. Ekahau-værktøjet er leveret af det danske selskab Airwave.