Universitet med butler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.


SAMMENDRAG:
Sammendrag: Computerworld sætter fokus på innovation. Vi portrætterer virksomheder, stiller skarpt på forsknings- og innovationsmiljøer og stiller spørgsmål om kapital. I denne uge blandt andet om den optiske industri og venturepenge i Øresundsregionen.

Når IT-Universitetet flytter ind i de nye lokaler i Ørestaden skal der ikke bare undervises i avanceret it, men også demonstreres hidtil usete tjenester.
It-uddannelser
Når IT-Universitetet åbner i Ørestaden den 3. september i år, skal den nye bygning ikke blot lægge hus til undervisning i avanceret it, den skal også tilbyde helt nye it-baserede tjenester.
I de nuværende bygninger i Københavns nordvestkvarter arbejder forskere og studerende således på at udvikle en virtuel guide eller butler, som skal modtage de besøgende og vise dem vej.
Butleren, som i daglig tale også omtales som et spøgelse, er en såkaldt agent, der bygger dels på intelligens i netværket og dels på de lokationsfaciliteter, der er integreret i IT-Universitetets trådløse lokalnet.
Butleren har dynamiske såvel som stationære funktioner: Den dynamiske funktion kan vise vej til en person eller et lokale, og ud fra lokationsfunktionerne er butleren i stand til at konstatere, hvis folk går vild, og give dem nye retningslinier for at komme det rigtige sted hen.
Den stationære funktion består af tilbud om information i bestemte rum: Man kan få dagens menu, når man går ind i kantinen, eller meddelelse om indkomne mail, når man går ind på sit kontor. I praksis foregår kommunikationen med brugerne over deres lokalnet-opkoblede pda. På længere sigt forestiller forskerne sig, at det bliver muligt at arbejde med retningsbestemte højttalere. Så vil folk, der er blevet stedbestemt ud fra for eksempel et gæsteskilt, kunne opleve, at systemet tiltaler dem, lige hvor de står.

Stedbestemmelse strategisk
Etableringen af butleren er et af IT-Universitetets såkaldte DELCA-projekter (DisEmbodied Location-specific Conversational Agents) som igen er en del af de såkaldte LaCoMoCo-aktiviteter (Laboratory for Context-dependent Mobile Communication), som er et udtryk for, at IT-Universitetet har valgt at arbejde med lokationstjenester som et af sine såkaldte strategiske forskningstemaer.
En tidlig version af butlerfunktionerne blev demonstreret i slutningen af sidste uge på en udstilling af nogle af de studerendes projekter over de sidste fire uger i de lokaler, som universitetet er ved at forlade. Med udflytningen til Ørestaden etableres langt mere udbyggede lokationsfunktioner på universitetets net - såvel på det trådløse lokalnet som på GSM- og Bluetooth-baserede net. Det vil sandsynligvis hjælpe til at forbedre butler-funktionen betydeligt, for selv om den tidlige test-udgave er i stand til at vise brugeren vej rundt i lokalerne, er de forskellige opkoblingspunkter endnu tilbøjelige til at gå ind over hinanden, så brugeren for eksempel kan få information fra et lokale på etagen ovenover. En gruppe forskningsassistenter og studerende vil arbejde på at forbedre butlerfunktionen hen over sommeren.

It-uddannelser i forandring
Forudsætningen for at studere på IT-Universitetet er en bachelorgrad, som kan være taget inden for it-discipliner, men også kan være taget på for eksempel de humanistiske områder. Det medfører, at et par af de viste studenterprojekter, som har arbejdet med udvikling af brugerfladerne for butleren, er lavet af studerende med fag som religionsvidenskab, grafisk design, dansk og datalogi som baggrund. Andre mere teknologiske projekter arbejder med lokationstjenester på mobiltelefoner og med Bluetooth-baserede spil mellem to personer på mobilerne. Disse projekter bygger på et Java-programmeringskursus, som mange af de teknologisk orientere studerende har fulgt. Dette kursus' popularitet markerer ifølge lektor Jens Christian Godskesen lidt af et holdningsskift på de videregående it-uddannelser.
- Tidligere ville de mere nørdede studerende nok have foretrukket at programmere i C# eller lignende. I dag bliver de gerne positivt overraskede over, hvor meget regnekraft, der er i moderne mobiltelefoner, og når de først har prøvet at programmere på Java-platformen, fortsætter mange af dem med at benytte den i deres specialer, siger han.
Java-programmeringskurserne til mobiltelefoner er et af de kurser, som IT-Universitetet udbyder sideløbende om aftenen under åbent universitetsordningen.

Billedtekst: Den virtuelle butler i det nye IT-Universitet får en dynamisk funktion, som kan vise vej til en person eller et lokale, og ud fra lokationsfunktionerne er butleren i stand til at konstatere, hvis folk går vild, og give dem nye retningslinier for at komme det rigtige sted hen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere