Flere millioner til unik optisk touch-teknologi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.


Symbion Capital og Vækstfonden satser millioner på O-pen, hvis optiske touch-teknologi anses for at have potentiale til at vende op og ned på det eksisterende teknologiske verdensbillede. Internationale investorer venter i kulissen.
kommercialisering
Et pænt millionbeløb er netop rullet ind til den et år gamle virksomhed O-pen, som dermed er sikret finansiering et år frem. I mellemtiden arbejder investorerne på en større finansieringsrunde med deltagelse af internationale investorer. Hensigten er at få tilført yderligere et tocifret millionbeløb til de næste tre års udvikling og drift.
Symbion Capital, der sammen med Vækstfonden står for den seneste kapitalindsprøjtning, har i forvejen leveret halvanden million korner i seed-kapital tidligere i år. Investment Manager Peter Haahr tror på O-pen.
- Det er en spændende virksomhed, som bygger på en unik, revolutionerende teknologi. Vi er nu i konstruktiv dialog med forskellige investorer; et forløb der lægger op til en større forhandlingsrunde til efteråret, siger han.
I Vækstfonden har man nøje fulgt O-pens udvikling gennem hele virksomhedens levetid. Her fremhæver Investment Director Eric-Alan Rapp, at der står dygtige og dynamiske iværksættere bag, og at de har en potentielt disruptive - omvæltende - teknologi, som imødekommer et erklæret behov på et kolossalt marked.
- I vores overvejelser har vi i høj grad noteret os, at O-pen har modtaget særdeles positiv feedback fra potentielle kunder og forretningspartnere. Der er både et marked og et behov for virksomhedens produkt, siger Eric-Alan Rapp.
Salgbarheden demonstreres foreløbig af en aftale med en ledende nordisk producent af fladskærme, som venter at lancere det første produkt til desktop-markedet i 4. kvartal 2005. På mobiltelefonsiden har O-pen haft særdeles positive drøftelser med en af de førende producenter af mobiltelefoner samt med en af verdens største underleverandører af komponenter til det marked. Her lægges op til en produktlancering et års tid senere.
Lokale samarbejder om udvikling af teknologi og markeder er indledt med flere selskaber, som tilføjer ekspertise indenfor optiske teknologier, komponenter og software. Blandt andre den danske producent af optiske komponenter Kaleido Technology, LuKa OptoScope med ekspertise i mikrooptiske komponenter og den svenske produktudviklingsvirksomhed Lundinova.
O-pens teknologi adskiller sig ved ikke blot at være en touch-screen teknologi, men regulært interface mellem menneske og maskine. Anvendelsesmulighederne er talrige. I Vækstfonden hæfter man sig ved en solid udviklingsplan fra O-pen, som kombinerer markeder med en kort udviklingshorisont med markeder med en længere horisont.

Milliard-marked
O-pen selv angiver display-markedet til 70 milliarder dollars og anslår, at virksomhedens optiske principper kan reducere omkostningerne til komponenter, der har med touch-funktionen at gøre, til en tiendedel.
Men udviklingsomkostningerne er betydelige. 10 millioner kroner før der kan skabes omsætning på en desktop-løsning og tre-fire gange så meget for en løsning til mobiltelefoner, vurderer O-pens stiftere, Jonas Eliasson og Jens Østergaard.
De har tidligere været i nærkontakt med en udenlandsk industriel investor, som fostrer start-up virksomheder med fokus på teknologier til mobiltelefonindustrien. Men det faldt sammen, da den pågældende midlertidigt lukkede sine investeringsaktiviteter i Skandinavien og valgte at fokusere primært på større projekter og senere investeringer.
- Vi har lært på den hårde måde, at det er vigtigt at vedligeholde et stort kontaktnet. Det gjorde vi ikke i starten, hvor vi droppede de øvrige, hver gang vi troede, vi havde en aftale. Men det har man ikke råd til. Man skal holde gang i sit netværk, og vi har nu fat i et ret stort netværk af kapitalfolk både i og uden for Skandinavien, samstemmer Jonas Eliasson og Jens Østergaard fra O-pen.

boks: O-pens teknologi giver nye funktioner
O-pens teknologi kan integrere en række nye funktioner i en kameramobiltelefon. Fordelen ved O-pens teknologi er, at alle nødvendige komponenter allerede er til stede i de fleste moderne mobiltelefoner - der skal kun tilføjes optisk forbindelse til den optiske sensor (kameraet), ny software samt visse designændringer. De nye funktioner omfatter bl.a.:
• En fingeraftrykslæser til biometrisk adgangskontrol mm.
• Mulighed for nye funktioner, f.eks. personalisering, ved at bruge en pen med lys i spidsen.
• Bedre, mere kontrastfyldt skærmvisning - slut med blege, trykfølsomme skærme.
• Automatisk regulering af lysstyrken på skærmen i forhold til omgivelserne, som forøger batterilevetiden. Illustration: O-pen

Billedtekst: Økonomen og arkitekten, der kastede sig ud i den højteknologiske optiske industri. Jens Østergaard (t.v.) og Jonas Eliasson er stiftere af O-pen, der netop har fået frisk kapital.
Foto: Symbion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere