Smuthul i udbudsregler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. juni 2004.


Leverandør og udbudsgiver må ikke tale sammen under et udbud, men mange benytter
et smuthul ved at annullere udbuddet og erstatte det "udbud efter forhandling".
udbud
- Vi ser stadig oftere, at it-relaterede udbud ender med at blive annulleret, så parterne kan fortsætte i udbud efter forhandling, siger Peter Dann Jørgensen, specialkonsulent hos Advokatfirmaet von Haller.
"Uregelmæssige eller uantagelige bud." "Ingen bud eller ingen egnede bud." Sådan lyder det i de typiske forklaringer på, at et almindeligt udbud er annulleret og erstattet med et udbud efter forhandling. Betingelsen er, at der ikke er nogen "konditionsmæssige bud", altså at ingen af tilbudsgiverne levede op til kravene i udbudsmaterialet. Eller kun så få, at der ingen reel konkurrence er.
Baggrunden, som ofte nævnes - af Peter Dann Jørgensen og mange andre - er, at it-ordrerne efterhånden er så komplekse, at man ofte går fejl af hinanden, når man ikke kan sætte sig ned og diskutere tingene. Og reglerne er så rigide, at man i stigende grad griber til undtagelsesbestemmelser.

Risiko for "kæresteri"
Lederen af indkøbstjenesten i Farvandsvæsenet, Atli Djurholm, konvertere sidste år et almindeligt begrænset udbud til et udbud efter forhandling.
- Desværre. Men det er man nødt til, når man ikke har fået de nødvendige oplysninger til at vurdere de indkomne tilbud i forhold til kravspecifikationen, siger han.
Atli Djurholms egen praksis i situationen er kun at stille skriftlige spørgsmål til tilbudsgiverne - ikke at indgå i en egentlig forhandling. Det er at gå for langt, mener han.
- Der burde være krav om, at der kun må stilles spørgsmål skriftligt, når der skal hentes yderligere information. Det vil være forkert at føre mundtlige forhandlinger, fordi der opstår risiko for, at man kommer til at "kæreste" mere med en leverandør end med andre. Der er også eksempler på, at udbudsgiver har trynet leverandørerne og udnyttet situationen til at presse dem på prisen, siger Atli Djurholm.
Vibeke Hjortlund

Læs også tema side 20-21




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere