Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. juni 2004.
Jeppe Nejsum Madsen, datalog og udviklingschef hos Array Technology, vandt specialeprisen fra Dansk Selskab for Datalogi.
pris
Matematisk modellerede interaktive metoder til at tackle bindinger i produktkonfigurationer har givet gevinst for Jeppe Nejsum Madsen. Hans arbejde på området er ved at blive implementeret i produkter til Arrays hylder, og nu har det også sikret ham specialeprisen for den bedste datalogiske afgangsopgave.
Det er Dansk Selskab for Datalogi, der i samarbejde med Dansk IT uddeler Specialeprisen. Kandidaterne vurderes på deres originalitet, den teoretiske nyskabelse, om der er mulighed for spændende og relevant anvendelse, og på formidlingen.
Jeppe Nejsum Madsen repræsenterer en klar tendens ved årets specialepriskonkurrence - en tendens til nært samarbejde med erhvervslivet og blik for praktiske anvendelsesmuligheder. Sideløbende med studiet på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, som blev afsluttet sidste forår, har han arbejdet på Array Technology. Og her har han nu har travlt med at føre teorien fra studiet ud i praksis. Den implementeres eksempelvis i redskaber til produktkonfiguration for selskaber der forhandler sammensatte produkter såsom computere på internettet. En bredere anvendelse er salgskonfiguration for leverandører af serviceydelser.
Forskning - også i nedgangstider
Værdien af forskning i erhvervslivet er høj, og bør bevares også i nedgangstider, mener Jeppe Nejsum Madsen.
- Det er kortsigtet og dumt af virksomheder at skære ned på forskningen. For den mere forskningsorienterede udvikling sikrer, at man har et forspring, når de gode tider vender tilbage, siger han.
Array Technology har eksempelvis relationer til DTU, hvor studerende søger at anvende Arrays teknologi på områder, selskabet ikke umiddelbart har tid til at forfølge kommercielt.
I samarbejdet med Jeppe Nejsum Madsen leverede virksomheden de praktiske problemer og han selv ekspertise i algoritmik, databaseteori og programmering. Han løste en krævende interaktiv variant af problemet med bindinger - constraints - i produktkonfigurationer, hvor valg af et element kan udelukke eller betinge valget af en anden. Ifølge hans vejleder ved DIKU, Jyrki Katajainen, lykkedes det med en ny metode at påvise, hvordan store problemkomplekser kan løses med en meget lille responstid.
Om betydningen af specialeprisen siger han, at det er en ca-deau.
- Det er dejligt, når andre også synes, det er godt, hvad man laver, siger Jeppe Nejsum Madsen, der i øvrigt fik 13 for sin opgave, "Methods for Interactive Constraint Satisfaction".
Billedtekst: - Det er kortsigtet og dumt af virksomheder at skære ned på forskningen. For den mere forskningsorienterede udvikling sikrer, at man har et forspring, når de gode tider vender tilbage, mener Jeppe Nejsum Madsen som netop har vundet specialeprisen fra Dansk Selskab for Datalogi.
Foto: Torben Klint