Trykfølsom Nokia er et godt køb

Nokias trykfølsomme mobil, Nokia 5800 XpressMusic, er næppe en konkurrent for telefoner i iPhone-klassen, men prisen taget i betragtning kan den nemt blive et hit alligevel. Vi har trykket løs på Nokia 5800 - læs anmeldelsen af den her.

Trykfølsom Nokia er godt køb

Hvor er tasterne? Det er det første, man tænker, når man pakker Nokia 5800 XpressMusic ud.

Men taster er næsten ikke nødvendige på denne trykfølsomme mobil, der kaster Nokia ind i kampen om de tryk-lystne mobilbrugere.

Hel tasteløs er mobilen naturligvis ikke, men sølle tre små og smalle taster er, hvad forsiden byder på. To til at betjene opkald og en enkelt menu-tast.

På siden finder man blandt andet en effektiv knap til tastaturlåsen og en kameraknap. På fronten er der dog også en trykfølsom genvej til mediefunktioner.

Velbygget telefon

Vores testmodel af Nokia 5800 er sort med røde linjer, der fremstår mere eller mindre tydelige, alt efter den vinkel man kigger fra. Mobilen er af plast, men bagsiden er i gummi.

Mobilen virker velbygget og godt samlet. Vægten er på 109 gram, og Nokia 5800 er lidt stor, men ikke for stor med sine 111 x 51,7 x 15,5 millimeter.

Den trykfølsomme skærm på 3,2 tommer har en opløsning på 640 x 360 pixel og er rigtig flot. Den nærmest indbyder til, at man trykker løs på den, og det kan man også sagtens glæde sig til at gøre, for de trykfølsomme egenskaber i telefonen er ganske glimrende.

Vi begyndte med at bruge pegefingeren i stedet for at gribe fat i stylus'en, der har plads i telefonen. Og vi glemte faktisk alt om stylus'en, for det fungerede fint med en simpel finger.

Kan sagtens bruge pegefingeren

Man slipper ikke for fejltryk og tryk med fingeren, hvor telefonen ikke reagerer, men det sker ikke så ofte, at det er problematisk, hvilket forklarer, at vi glemte alt om stylus'en til at begynde med.

Det skal dog nævnes, at da vi endelig fandt stylus'en frem, stod det klart, at den eliminerer flere af de få fejltryk, og derfor, naturligt nok, er bedre at bruge end en finger.

Men konklusionen er stadig, at man sagtens kan bruge pegefingeren. Ud over stylus'en følger der også et plektor med, man kan bruge til at trykke på skærmen. Det må være en smagssag, om man foretrækker det frem for stylus'en.

God til sms

Skal man skrive en sms, kan man vælge mellem to størrelser trykfølsomme Qwerty-tastaturer, men man kan også bruge håndskrift.

Via lidt håndskriftstræning, hvor telefonen lærer din skrift/dine bogstaver at kende, kan du "skrive i hånden". I praksis synes vi dog ikke, det er den store succes.

Under træningen havde vi problemer med flere bogstaver, som telefonen ikke ville anerkende, fordi de mindede for meget om andre bogstaver. Men når man skriver en sms med håndskrift, fungerer det dog ikke helt håbløst - den ros skal Nokia have - men vi vil hellere bruge tastaturet.

Netop sms-skrivning fungerer glimrende med de trykfølsomme taster, så smider du mange beskeder af sted hver dag, skal du ikke være afskrækket fra at købe Nokia 5800, der rummer både æ,ø og å-taster.

De trykfølsomme taster i menuerne og på det store Qwerty-tastatur har generelt en god, stor størrelse, så man nemt kan ramme dem med pegefingeren eller stylus'en.

Mobil med musik

Nokia 5800 er en musikmobil, dog uden særlige musik-taster. Betjeningen af musikafspilleren fungerer fint, uden at der dog er noget fantastisk ved den.

Alt i alt spiller den glimrende, men nogen særlig musikmobil synes vi egentlig ikke, at Nokia 5800 er - bortset fra at der er god plads til musikken - otte gigabyte hukommelse (på microSD-kort) medfølger, og hukommelsen kan udvides til det dobbelte.

Kedeligt kamera

Et ekstra plus er, at du kan smide dine egne lyttebøffer i 3,5 millimeter stikket - og det kan sagtens være en god idé at gøre...

Kameraet skyder fotos med 3,2 megapixels og har autofokus, Carl Zeiss-optik, tre gange digital zoom og dobbelt LED-blitz.

Det hele ændrer dog ikke på, at billederne ikke er noget, Nokia skal være særligt stolt af. Så er du fritidsfotograf og har høje krav til kameraet i din mobil, så bliver du skuffet.

Videooptagelserne ligger på samme niveau, og medmindre du får optaget statsministeren monsterstiv på en karaokebar syngende "Y.M.C.A.", er klippene ikke noget særligt at gemme på.

Gik i sort

Vil du online, kan det ske både via WiFi og HSDPA, og skal du finde vej, kan du bruge den integrerede GPS til bil- og fodgængernavigation sammen med Nokia Maps.

Vi havde dog bøvl med at få satellit-forbindelse, da vi testede funktionen, men der er forhåbentlig bare tale om uheldige omstændigheder.

Bøvl havde vi også et par gange, hvor mobilen gik i sort nogle sekunder. Kort efter virkede den igen.

Godt bud

Med i pakken følger der en ekstra stylus, et plektor (som tidligere nævnt), en lille stander, man kan sætte mobilen i, hvis man skal se video, og et beskyttelseshylster.

Det er fint at få med, men plektoret, standeren og hylsteret blev ikke slidt op i testperioden...

Nokia 5800 er ikke nogen direkte konkurrent til for eksempel en iPhone. Men kigger man på prisen, er det et rigtig godt bud på en trykfølsom mobil til dem, der ikke vil kaste hele opsparingen efter en ny telefon.

Vi kvitterer med karakteren 4 ud af 6. Nokia 5800 er en god trykfølsom mobil til forholdsvis få penge, men enkelte ting som kameraet for eksempel trækker ned.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere