Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2004.
Danmark ligger nummer to. Danmark er bedst. Danmark er på fjerdepladsen. Danmark stagneret. Analyser, der forsøger at måle landenes brug af digital forvaltning, elektronisk borgerservice, eGov-parathed med meget mere, står i kø og giver politikere, leverandører og andre interessenter frit valg til at præsentere dagens sandhed. Uanset dagsordenen, findes en analyse, som kan bakke den op. Hvad skal man tro?
Den seneste analyse i rækken kommer fra Accenture. Konsulenthuset har i en tougers periode målt kvaliteten af digital borgerservice i forhold til 206 tjenesteydelser på tværs af 12 offentlige serviceområder via web i 22 lande. Undersøgelsen fremstår særdeles troværdig.
Accenture konkluderer, at vi er stagneret i vores offentlige bestræbelser, og at flere lande - heriblandt Frankrig og Storbritannien - har indhentet os eller er på vej til det. Afstanden til den bedste nation - Canada - øges. Danmarks scorer 58, Canada topper med 80 point. Resultatet rokker ved vores selvopfattelse.
Helge Sanders VTU-ministerium vil forstå at plukke varsomt fra undersøgelsen til den næste Powerpoint - og i stedet hæge om The Economists nylige undersøgelse, der placerede Danmark som verdens bedste internet-nation. Men Accentures undersøgelse er svær at sidde overhørig, og noget skal gøres, hvis vi vil frem i feltet. Om det bliver inden for de næste par år er et stort spørgsmål.
Håbet om en hurtig dansk revanche kan nemt krakelere i tumulten omkring strukturreformen. De kræfter, der skubber på massiv digitalisering nu, støder på Dansk IT's formaninger om at bremse offentlige it-investeringer, så længe puslespillet om fremtidens landkort ikke er på plads. Det er et fornuftigt råd, hvis det betyder, at kommuner og forvaltninger investerer selvrådende og må kassere nye løsninger om et år, fordi de skal slås sammen med en nabo, der har valgt anderledes. Men rådet er dårligt, hvis det forsinker en proces, hvor kommunerne har fundet hinanden og allerede arbejder på at samordne it-strategierne.
Uanset hvad, behøver it-branchen ikke at være bekymret. Selv om antallet af kommuner måske skæres ned til en tredjedel, vil de få mange nye opgaver på eksempelvis miljø- og socialområdet. Så kan der sælges løsninger til 100 kommuner frem for fem amter.
Skal nogen være bekymret, er det de ansvarlige politikere, hvis opgave det er at sikre kvaliteten af det digitale Danmark. Med eller uden et offentligt investeringsboom.