Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. marts 2004.
Unge projektledere i de kommunale forvaltninger tænker revolutionært. De tænker på tværs. De tænker nye muligheder. De stiller krav og udfordrer det etablerede. De vil selv. Men får de også lov?
Deres nytækning og virkelyst bryder med traditionen i kommunerne, hvor forvaltningspraksis er afspejlet i fagsystemernes siloer. En tradition, der kommer til kort, når de gule sagsmapper skal digitaliseres. Når det sker, kommer sagsbegrebet i centrum for it-løsningerne, og fagsystemerne må åbnes mod verden.
Forvaltningscheferne og kommunaldirektørerne repræsenterer ofte "de gamle", som gennem årtier har opbygget et tæt tillidsforhold, men også afhængighedsforhold, til KMD. De er utrygge ved en situation, hvor den gode kontakt og rådgiver i KMD skal spille en mindre rolle af hensyn til den fri konkurrence, så borgerne kan få de bedste og billigste løsninger.
Problemet bliver accentueret af det forhold, at KMD ikke i tide har gennemskuet betydningen af sagen som omdrejningspunktet i dansk forvaltningshistorie, selv om den rækker flere hundrede år tilbage i tiden - KMD's løsninger hviler stadig på paradigmet med fagsystemer.
På grund af KMD's fremtrædende rolle, bliver paradigmet en barriere for konkurrence og effektiv digital foraltning.
Det nye blod i kommunerne vil derfor støde stadigt hyppigere sammen med gamle vaner. Vaner, som nødvendigvis må ændres, når borgeren og sagen sættes i centrum.
Man kommer heller ikke uden om it-arkitektur. Et begreb, som er på vej til at blive så trendy i de fremmeste kommuner, at de første kommunale it-arkitekter nu ansættes.
Arne R. Steinmark
chefredaktør
Computerworld