En tv-anmeldelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. marts 2004.


Det lykkedes tirsdag aften DR's program Kontant, indlejret i autoriteten tv-avisen, at køre den største ensidige skrækkampagne mod internet meget længe set. Med hjælp fra tre såkaldte eksperter - der alle driver virksomhed med direkte økonomisk interesse i området - blev fanden malet på væggen med stærkt kulørte, dramaturgiske virkemidler i en skabelon, der synes hentet direkte fra de lange reklameindslag i TV-SHOP.
Der sidder en spion inde i computeren og lurer på dig. Det er meget værre end virus, for det går ikke ud over maskinen. Det er dig og dine vaner, som onde kapitalinteresser er ude efter, og som holder øje med alt, hvad du foretager dig - hvad enten det er indkøb, pengeoverførsler eller brevskrivning. Senere præsenterede Kontant seeren for den oplysning, at 600.000 danskere bliver overvåget og tv-avisens forbrugermagasin fik viklet problemstillingen sammen med virus, orme, dial-back-programmer og andre dårligdomme.
Der er ingen tvivl om, at det er relevant for borgerne at vide, at den såkaldte spyware sender oplysninger videre til virksomheder, som bruger den i deres markedsføring over for os - hvis man skulle have overset det, når man trykker "yes" og henter gratis programmer. Og det er fint at tv demonstrerer, hvordan man kan undgå det, hvis man ikke vil lege med.
Om ikke andet er det nyttigt at vide, at spyware fra Claria, det tidligere Gator, trækker så mange kræfter ud af computeren, at en ADSL-forbindelse kommer til at føles som en gammel modemforbindelse.
Men det er en dødssynd i den grad at vildføre seerne, så man sidder tilbage med et indtryk af, at man bliver udnyttet og berøvet, så såre man træder ud på nettet - med mindre man konsulterer og betaler nogle af de eksperter, der pustede til ilden i det bål som Kontant havde stillet op.
It-sikkerhed - og i den forbindelse spyware - er særdeles relevante emner at debattere i tv. Men sandheden er, at langt hovedparten af de filer, der i tv-udsendelsen blev præsenteret som ondsindet spyware, er uskadelige cookies. Altså små tekstfiler, der anvendes på de respektive websteder til at gemme oplysninger om brugernes vaner på stedet.
Computerworld Online anvender cookies, og ville måske være at finde på den skrækliste, der blev vist frem. Og det ville DR Onlines egne målinger fra RedSheriff også.
Man tør ikke tænke på, hvad der ville ske i den offentlige debat, hvis tv-avisen anvendte samme journalistiske principper i sin dækning af Israelkonflikten.
En hel halv time afså Danmarks dyreste tv-kanal til sin public service forpligtelse på it-området. Man burde have læst en bog i stedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere