Tetra skal sikre OL i Athen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. marts 2004.


Organisatorerne bag De Olympiske Lege i Athen til august er ved at etablere et udbygget sikkerhedssystem for alle involverede myndigheder, hvis kerne bliver det digitale Tetra-radionet.

Når De Olympiske Lege åbner officielt fredag den 13. august i år bliver det med den hidtil mest vidtgående sikkerhedsorganisation.
- Det bliver de første sommerlege efter 11. september, og sikkerheden er topprioritet for såvel organisatorerne som for den græske regering og den olympiske komite, siger administrerende direktør Ioannis Spanudakis fra Athens 2004, som organiserer legene.
Legene forventer omkring 10.500 sportsfolk, 3.500 dommere, 22.500 akkrediterede og 5.000-6.000 ikke-akkrediterede journalister samt en mængde tilskuere. Der er solgt 5,5 millioner billetter.
For at holde styr på sikkerheden for alle disse mennesker er Athens 2004 ved at etablere et kommando- og kontrolsystem, der går under betegnelsen C41. Dette system samler information til et centralt kommandosystem på tværs af funktioner og ansvarsområder. Således deltager politi, brandvæsen og redningskorps, kystvagten og det græske militær.
Systemet skal dels yde beslutningsstøtte til de ansvarlige i kommandocentralerne og dels stå for kommunikationen til og fra sikkerhedsmedarbejderne i marken.
Digitalt radionet
Den største del af C41-sikkerhedssystemet udgøres af et Tetra-netværk, der etablerer krypteret, digital radiokommunikation til de 41.000 politi- og sikkerhedsfolk, der vil være aktive under begivenheden. Tetra-netværket vil omfatte et sporingsystem for mere end 4.000 køretøjer, hvilket blandt andet sætter kommandocentralen i stand til at sende den nærmeste ledige ambulance.
Tetra-nettet ventes at ville få 22.000 samtidige brugere under De Olympiske Lege.
Desuden omfatter sikkerhedssystemet et stort antal videokameraer og sensorer til at overvåge stadions og den olympiske by samt et såkaldt vej-net, der med 290 kameraer holder øje med afviklingen af trafikken på Athens hovedfærdselsårer. Der er endvidere installeret nye kameraer i politiets helikoptere, og de relevante videobilleder kan sendes trådløst til mobile kommandocentraler, der bliver indrettet i specialbyggede køretøjer.
Sikkerhedssystemet blev efter et udbud lagt i hænderne på et konsortium, der omfatter den store amerikanske leverandør af udstyr til militær og rumfart SAIC (Science Applications International Corporation) og Siemens.
Selv om sikkerhedssystemet bliver etableret til en begivenhed, der varer 16 dage, regner de græske myndigheder med at få glæde af investeringer i de kommende år.
- Vi forventer at få betydelige gevinster af denne sikkerhedsinfrastruktur i det græske hovedstadsområde, både til at håndtere afviklingen af den daglige trafik og i katastrofesituationer som oversvømmelser, jordskælv og brande, siger Ioannis Spanudakis.
Betænkeligheder
På papiret er systemerne således ved at være på plads. Det, der imidlertid kan give betænkeligheder, er, at intet sikkerhedssystem som bekendt er bedre end det personale, der betjener det. Den, der skriver disse linier, besøgte Athen for et par uger siden på et tidspunkt, hvor der i løbet af tolv timer faldt 25 centimeter sne. Det var det værste snefald i mands minde, og det lukkede storbyen, der har tre millioner indbyggere, det næste døgn. De nordboere, der oplevede dette, rejste fra byen med en tvivl om de græske myndigheders evne til at håndtere en uforudset, ekstrem situation.

Billedtekst:
Et Tetra-anlæg skal sikre kommunikationen mellem 41.000 sikkershedsfolk, når De Olympiske Lege foregår - blandt andet i det gigantiske olympiske anlæg i Athen.

boks:
Om Tetra
Tetra (Terrestrial Trunked Radio) er et digitalt mobilradiokommunikationssystem, der i første række er udviklet til rednings- og sikkerhedsopgaver. Tetra garanterer svartider på brøkdele af et sekund, og i modsætning til mobilnettene kan man kalde op til flere på en gang, og opkaldene kan prioriteres, så vigtige kald går forud for almindelig kommunikation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere