Orange lover walkie-talkie-mobiler i år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Danske mobilselskaber viser stor interesse i den såkaldte push to talk-teknologi, der har 12 millioner brugere i USA.

En til mange
I løbet af dette år lancerer mobilselskabet Orange mobiltelefoner, der kan benyttes som walkie-talkie. De nye telefoner benytter den såkaldte push to talk-teknologi, der sætter brugeren i stand til ved tryk på en knap på mobilen at ringe op til en på forhånd defineret gruppe mennesker. Herefter kan brugeren for eksempel give en besked til flere kolleger på en gang, og deltagerne kan svare en ad gangen ved at trykke på deres tilsvarende knap. Deraf følger, at det kræver nye mobiler at benytte push to talk-teknologien.
Oranges selskaber i England og Frankrig er allerede ved at teste den nye teknologi, og her går man i luften til foråret.
- Vi regner først og fremmest med, at en række virksomheder vil se en fordel i at give deres medarbejdere denne mulighed for hurtigt at kommunikere med en hel gruppe kolleger - for eksempel på byggepladser eller andre steder, hvor de ansatte arbejder fysisk adskilt, siger markedschef Peter Frølund fra Orange.
På længere sigt regner selskabet dog også med at teknologien kan sælges til private.
- Dels forventer vi, at grupper af unge vil være interesserede, dels tror vi, at det vil blive brugt til at sende en slags tale-SMS til flere mennesker på en gang, og her vil det muligvis tiltale voksne, der ikke har motorik i fingrene til almindelige SMS'er, siger han.
Ud over Orange har også Sonofon meldt ud, at de overvejer at lancere push to talk på deres net. Mobilselskabernes interesse skyldes, at det har været en pæn succes i USA, hvor der i dag er 12 millioner brugere.
- I USA strækker anvendelserne sig fra taxichauffører og sikkerhedsvagter i bygninger til kontorfolk, der holder små konferencer over mobilerne, siger direktør Allen Burnes fra Motorola, der er en af de producenter, der er klar med push to talk-telefoner.

Interoperabiliteten følger
Motorola står herhjemme også bag Tetra-radio-systemet, der er udviklet til rednings- og alarm-tjenester, men som også udbydes til walkie-talkie-lignende kommunikation til civile. Alligevel mener Allen Burnes, at push to talk udelukkende kan tage en overfladisk del af Tetras marked.
- Tetrasystemet er langt mere sofistikeret, idet det blandt andet kan prioritere opkald, så vigtige beskeder kan afbryde andre opkald, siger han.
Når de øvrige mobilselskaber følger Orange og tilbyder denne teknologi, skal selskaberne til at etablere interoperabilitet mellem de forskellige push to talk-platforme. Det, vurderer Peter Frølund, vil tage nogenlunde lige så længe, som det gjorde at gøre det muligt at udveksle MMS-billedbeskeder mellem selskaberne - nemlig otte måneder.

Billedtekster:
Motorola har allerede en række push to talk-telefoner til det amerikanske CDMA-system, men nu lancerer selskabet sin første til GSM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere