Nu kører 64-bit-toget

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Intel annoncerer en Xeon-processor med 64-bit-overbygning. Det sætter gang i udviklingen af 64-bit-applikationer. Og det spreder glæde - blandt andet hos konkurrenten AMD.

Intel Developer Forum
Chipgiganten Intel adopterer konkurrenten AMD's 64-bit-koncept. Det bekendtgjorde Intels topchef Craig Barrett tirsdag på Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco.
Dermed er det blevet gjort langt nemmere for softwareudviklere at kunne brede sig over 64-bit.
Anvendelsen af 64-bit i processorer betyder, at der kan anvendes langt større mængder af ram end ved dagens 32-bit-processorer. Det hjælper for eksempel database-applikationer og store e-handelsløsninger.
Ved at lancere en Xeon-processor, der har udvidelser, så den kan køre både 32-bit-applikationer og 64-bit-applikationer, har Intel gjort det nemt for softwareudviklerne at konvertere deres applikationer til at anvende 64-bit. Hidtil har 64-bit-applikationer hovedsageligt været til 64-bit RISC-systemer fra HP, IBM og Sun.
Intels egen 64-bit Itaniumchip har manglet applikationer på trods af Intels eget aggressive udviklerprogram, der har kørt siden 1999.
Det skyldes flere ting. Dels Itanium-chippens skuffende ydeevne i den første version, dels dens anvendelse af et helt nyt instruktionssæt, der ikke er kompatibelt med Intels 32 bit Xeon serverchips.
Det var derfor en alt eller intet-konvertering, som ikke var populær hos applikationsudviklere, der helst ikke vil vedligeholde flere forskellige versioner end højst nødvendig.

Forsinkede Microsoft
Det var først med Itanium 2, at store applikationsleverandører som SAP, Oracle med flere var til at lokke. Intel annoncerede her, at kunder med store tekniske applikationer med fordel kunne bruge Itanium - hvis de vel at mærke brugte HP's Unix-variant HP-UX eller Linux, for Microsoft havde sadlet om på grund af den forsinkede Itanium-chip og satsede i stedet på Windows XP i 64-bit-udgave fremfor Windows 2000. Men Microsoft var forsinket med Windows XP både i forhold til Intels planer og i forhold til 32-bit-udgaven. Det medførte, at applikationsudviklerne klappede hesten. Meldingerne har indtil denne uge været, at Windows Server 2003 ville komme i 64 bit-udgave til Itanium sent i år.

AMD på banen
Men AMD kom med deres 64-bit Opteron-chip i år. Den bygger på 64-bit Athlon og er i realiteten en 32/64-bit hybrid, idet AMD ganske enkelt har udvidet Intels 32-bit-instruktionssæt med 64-bit-instruktioner. Det sikrer fuld 32-bit kompatibilitet samtidig med, at 64-bit-programmer kan afvikles.
Derved kan man foretage en glidende overgang til 64-bit, og 32-bit-applikationer kan afvikles med fuld hastighed, hvilket ikke er muligt ved Intels Itanium 2. Alle fordelene ved 64-bit-teknologien kommer, når der er tale om 64-bit hardware, 64-bit-applikationer og et 64-bit-styresystem.
AMD har ventet på, at Microsoft kom med deres 64-bit-udgave, men Microsoft har være henholdende. Det viser sig nu, at det skyldes Intels annoncering, idet Microsoft i denne uge annoncerede, at man ville understøtte Intels nye 64-bit-chip ved lanceringen i andet kvartal af 2004.
Det vil også hjælpe AMD, for Intels nye 64-bit Xeon vil blive fuldt kompatibel med AMD's Opteron.
Og softwareudviklerne vil få lettere ved at konvertere deres applikationer til 64-bit. De kan begynde med kun at konvertere datatilgang i applikationen, så selve applikationen er 32-bit, mens dataadgang er 64-bit. Det er en model, som også Apple anvender med succes i deres 64-bit-servere.
Med 64-bit Windows i ryggen forventer både Intel og AMD, at der for alvor kommer gang i udviklingen af 64-bit-applikationer.

Billedtekster:
.. Nu barsler Intel også med en "billig" 64-bit chip. Processoren, der får navnet Nocona Xeon debuterer med en klokfrekvens på 3,6 GHz og skulle være på markedet i andet kvartal i år.

Intel havde sikret sig opbakning, da de præsenterede 64-bit Xeon. Således stillede HP, Dell og IBM sig op på scenen ved IDF og støttede projektet.

HP mener ikke, at Intels 64-bit Xeon vil skade deres satsning på Itanium. - Kunderne ved godt, hvornår de har brug for Itanium, og hvornår de kan nøjes med 64-bit Xeon, sagde en HP-talsmand ved Intels præsentation i San Francisco.
Intel afslørede ved samme lejlighed, at i år kommer to nye versioner af Itanium.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere