Første kig: Kør Word på Linux

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Xandros Desktop er dagens nærmeste alternativ til Windows XP. Det er Linux, det er godt, og systemet kan køre Microsoft Word. Linux-distributionen understøtter en række Windows-applikationer og gør det godt.

Office på linux
Xandros Desktop adskiller sig fra den bølge af Linux-distributioner, der kommer i øjeblikket ved at have indbygget understøttelse af flere Windows-applikationer.
Det skyldes Codeweavers Crossover Office, der indkapsler udvalgte applikationer og tillader, at de kan køre i et Linux-miljø. Det er dermed ikke alle applikationer, der kan køre, men et pænt udvalg af Microsoft Office-versioner og Adobe-applikationer er understøttet. I alt er omkring et dusin applikationer brugbare ifølge Xandros.

Windows-applikationer på Linux
Vi installerede en Microsoft Office XP, og det virkede fortrinligt. Vi har ikke har testet alle hjørner af alle applikationer i pakken, men der var skærmproblemer ved brug af PowerPoint, ligesom der opstod nogle fejl ved Outlook og Access.
Codeweavers oplyser, at der er bedre understøttelse af Office 2000, og at man arbejder på at forbedre kompatibiliteten for de andre applikationer.
Crossover Office findes til andre Linux-distributioner, men da Xandros og Crossover er ejet af Linux Global Partners, er de to produkter optimeret for hinanden.

Velpoleret desktop
Xandros overtog deres distribution fra Corel, der i år 2000 havde fabrikeret en desktop Linux, der var sammenlignelig med Windows i funktionalitet. Og nu fire år senere er Xandros på banen med et produkt, der er direkte sammenligneligt med Win-dows XP.
I forhold til markedets andre desktop Linux-versioner er Xandros Desktop et særdeles velpoleret produkt - bedre end Red Hat Professional Workstation og Knoppix, selv om ingen af disse distributioner er dårlige på nogen måde. Men det er lykkes Xandros at få poleret skillefladen endnu mere, hvor der anvendes en optimeret udgave af KDE 3.1.4-vinduessystemet.
Kernen i Xandros Desktop er 2.4.22, med flere ekstrafunktioner. Det giver fin USB-understøttelse og rimelig understøttelse af plug-and-play. Det sidste betyder, at systemet reagerer fornuftigt på tilslutning af forskellige ydre enheder som USB-diske. Når Xandros går over til version 2.6 af Linux-kernen bliver dette endnu bedre. Her skulle Microsoft over version 2000 før det blev rigtig godt i Windows.
Det betyder, at Xandros er kommet med det bedste bud til dato på en Linux-baseret erstatning for Windows.
Da Word og Excel kan køre fornuftigt, kan brugeren beholde disse applikationer og måske senere skifte til den OpenOffice-kontorpakke, der er med i pakken, sammen med en flok andre applikationer som dvd-afspiller og cd-brænder.
Dertil virker netværks-understøttelsen god, og der er kompabilitet med Windows-netværk. Der er drivere med til mange forskellige enheder, men stadigvæk ikke så mange som Windows har indbygget. Heldigvis er fabrikanterne af ydre enheder blevet bedre til at levere Linux-drivere.
Af disse årsager må vi komme med det første forsigtige "ja" til spørgsmålet om, der i dag er brugbare alternativer til Windows XP. Det er der, og vel og mærke et produkt, der kan indgå i et produktionsmiljø.

Xandros Desktop

Pris: 295,- plus moms for standardudgaven uden Windows applikationsunderstøttelse.
695,- plus moms for deluxe-udgaven med fuld Windows-understøttelse og ekstra applikationer.

Flere oplysninger: www.liga.dk

Vurdering: 5




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere