Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.
"A fool with a tool is still a fool". Ordene kommer fra teknisk strateg i Open Group, Henrik Thomsen som mener, at kompetence skal være basis for alle valg af udviklingsværktøj.
færdigheder
Inden man overhovedet tænker på at anvende et specielt udviklingsværktøj, skal kompetencen være på plads. Det mener teknisk strateg Henrik Thomsen fra Open Group.
- Man skal bygge på det gode håndværk og ren kunnen. For at kunne anvende et værktøj skal man have den faglige og håndværksmæssige baggrund i orden. Et værkstøjs formål er er at effektivisere udviklingstiden og sikre konsistens i opbygning af løsningen. Værktøjet er ikke et mål i sig selv.
Han siger videre:
- Der er ingen udviklingsværktøjer, der er gode til alle former for opgaver ligesom nogle programmeringssprog er bedre til bestemte opgaver end andre. Det er et spørgsmål om vælge det mest fornuftige i forhold til ens kompetence.
Kontekst skal kendes
Henrik Thomsen fortæller, at alle dagens udviklingsværktøjer er komplicerede systemer, som indgår i en større sammenhæng. Det stiller krav til brugeren. Dels skal man kunne betjene værktøjet, dels skal man kende det sprog, der anvendes, ligesom rammesystemet skal være bekendt, og der skal være styr på de programbiblioteker, der skal bruges.
Et rammesystem betyder i denne sammenhæng det softwaremiljø, som applikationen skal optræde i.
En webservice skal kende til applikationsservere, netværk og kommunikationsformer, mens en teknisk applikation skal kende kommatalsformaterne for den aktuelle hardware.
Programbibliotekerne indeholder programbidder og datadefinitioner, der kan bruges af alle udviklere på et projekt.
De glemte biblioteker
Og lige præcis der angriber Henrik Thomsen dagens udviklertendenser.
- Alt for mange har glemt programbiblioteker og mulighederne i dem i dagens applikationsudvikling. Målet er, at alle funktioner i applikationen er skrevet én og kun én gang og derefter genbrugt i hele applikationen. Dette, sammen med sikring af veldefinerede og standardiserede programskilleflader, er noget af de vigtigste i dag.
Organisationen er vigtig
Henrik Thomsen mener, at det netop er et organisationsansvar at definere konteksten for anvendelsen af programmeringsværktøj.
- Det må ikke være individualisters hærgen gennem systemet. Virksomheden skal have en standardiseret og veldefineret kontekst for deres programmeringsværktøj. Og den skal være dynamisk. Derved undgår man de religionskrige, som hærger på området. Og religionskrige er bagstræberiske.
- Opnåelse af kvalitet i softwareudviklingen tager nemlig sit udgangspunkt i veldefinerede og modnede udviklingsprocesser i virksomheden.
Overblikket ligger i detaljerne
Henrik Thomsen mener, at styring af ændringer og implementeringen af disse er en vigtig disciplin:
- Ændrer en virksomheds forretning sig, skal it-systemerne ændre sig efter det. Det kan betyde, at de anvendte værktøjer også skal ændre sig. Her kommer kompetencen ind igen. Programmer er detaljer, og man skal kunne danne sig et helhedsbillede ud fra detaljerne. Det kræver kompetence. Derfra kan der tages beslutning om det rigtige værktøj til den konkrete opgave med at ændre applikationerne.
Broer og sommerfugle
Men det betyder ikke, at ledelsen skal uddanne sig i for eksempel Java.
- Professionelle medarbejdere er ledelsens vigtigste redskab i denne sammenhæng. Applikationerne skal kunne følges fra vugge til grav, siger Henrik Thomsen.
Og der er mange applikationer, der er lagt i graven, fordi man ikke havde styr på testfasen. Et programmeringsværktøj leverer et færdigt program, men hvem siger, at programmet også virker i den rigtige verden. Softwarekvalitet er uhyre vigtig i dag, hvilket betyder test og atter test.
På spørgsmålet om manglende test er et problem svarer Henrik Thomsen med citatet:
- Hvis brobyggere byggede broer, som programmører laver applikationer, så ville den første sommerfugl, der landede på en bro, få broen til at kollapse!
Fakta:
IBM rationaliserer programmer
Problematikken med at styre ændringer i bestående applikationer har også fået IBM Software til at gribe i egen barm.
Lotus Softwares topchef for udvikling, Mike Rhodin, sagde på årets IBM LotusPhere softwarekonference:
- Vi har startet den helt store udrensning. Det viste sig, at der var umådelig meget dubleret programkode i vores software. Jeg kommer fra IBM Software og måtte starte den helt store rationalisering i Lotus, der arbejdede helt anderledes end serversoftware-gruppen, som jeg kom fra.
- I dag er vi så vidt med oprydningen, at vi ved næste udgave af Notes forventer at smide mere programkode væk, end der skal skrives ny programkode. Og det samtidigt med at applikationen får flere funktioner. JOSS
Billedtekst:
Henrik Thomsen har været i it-branchen siden midten af 70'erne og er i dag teknisk strateg i Open Group, der beskæftiger sig med open source og har rådgivningsvirksomheden HETinnovation.