Katedraler - og basarer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. februar 2004.


Tema om udviklingsværktøjer: Programmeringsvæktøj indgår i et større hele, og derfor skal kompetencen være i orden i den klassiske it-verden, hvor værktøjerne skal vælges med rettidig omhu. Inden for open source er valgene af programmeringsværktøjer derimod en demokratisk proces.

Open source-basarer brydes med den gamle verden, hvor software bygges som en katedral. Computerworld har rettet optikken mod den nye verden, og samtidigt snakket katedraler i praksis.

hundehuse og applikationer
Open source-fortaleren Eric S. Raymond satte i 1996 gang i debatten om softwareudvikling og programmeringsværktøj med hans værk The Cathedral and the Bazaar, der sammenlignede traditionel programudvikling med bygningen af en katedral.
Man starter fra bunden, og bygger højere og højere tårne indtil man er færdig og den imponerende bygning kan beundres.
Open source er derimod at sammenligne med en basar, hvor der handles, byttes og konstrueres i en organisk proces. Alle applikationer er på en gang færdige og under evig konstruktion.
Hvor Eric S. Raymond er fortaler for den organiske proces brugt rigtigt, er der talrige modeller for programkonstruktion i den katedralske verden. Men selv om der bygges applikationskatedraler på livet løs, så ved vi alle, at de ikke altid bliver stående.
Softwareteoretikeren Ivar Jacobson fra Rationel Software, der nu er en del af IBM software har formuleret det således:
- Der er kun to ting, der bygges uden en forudgående tegning. Det er hundehuse og applikationer!

Fakta:
Mere om katedraler og basarer
Eric S. Raymonds skriverier findes i open source-format på:
www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/
Dansk oversættelse:
www.laisen.dk/Katedralen_og_basare.1064.0.html
Open source-oversættelser betyder, at man selv kan deltage aktivt i oversættelsen af værket, der normalt også har en brugerlicens tilknyttet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere