Linux med lufferne på fast is

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. februar 2004.


Januars LinuxWorld bød på en broget samling af annonceringer. Novell arbejder på at få lufferne på fast is som Linux-virksomhed, mens UnitedLinux led kuldedøden. Linux-distributionene er også under forandring.

New York: Konferencen LinuxWorld var debuten for Novell som Linux-virksomhed efter købet af Linux-distributøren SuSE i begyndelse af november sidste år. SuSE ligger til grund for IBM's Linux-tilbud og var en af de store Linux-distributører på markedet.
På LinuxWorld 2004 var opgaven at holde fast i Novells egen lukkede softwareverden med den ene luffe og samtidigt signalere open source med den anden. Dertil betød erhvervelsen en ny kanalstruktur. En proces, der lige nu er i gang herhjemme.
Kommunikationschef David Noack, Novell Danmark siger:
- Vi har en dialog med de eksisterende SuSE-distibutører herhjemme og håber snart at komme med en løsning. Med hensyn til service og konsulentydelser for Linux har vi også aktiviteter i gang. Vi holder naturligvis fast i de klassiske Novell-produkter, men det er endnu for tidligt til at komme med en melding om disse produkter og Linux.

UnitedLinux er død
Men andre meldinger er iskrystalklare. Sammenslutningen UnitedLinux, der skulle bygge en enkelt fælles Linux-distribution, tog livet af sig selv. Novell har købt SuSE, Caldera har købt SCO, TurboLinux og Connectiva, som er de sidste to partnere, har haft økonomiske problemer. Men selv om Novell indikerer interesse for projektet, har SCO nægtet at trække sig ud, selv om man er stoppet som Linux-distributør. Det har fået UnitedLinux til at opløse sig selv.
I stedet er det Open Source Development Labs-konsortiet, med Linux-skaberen Linus Thorvalds på personalelisten, der arbejder med at standardisere distributionerne.

Røre i distributionshavet
Den førende distributør, Red Hat, der har mere end 40 procent markedsandel, har annonceret ændringer i sin strategi. SuSE står i et vadested, og Caldera er stoppet. Det giver en restrukturering på markedet.
Til det siger næstformand Peter Toft fra Unix-organisationen DKUUG:
- De kommercielle distributører kører nu en tofløjet strategi. Der kommer distributioner med hurtig opdateringer, der indeholder de nyeste udviklinger. De suppleres med distributioner, der kommer i langsommere tempo, men er beregnet til kommercielle brugere, der ønsker højest mulig stabilitet.
Han bekræfter tendenserne på LinuxWorld om Linux til arbejdspladsbrug. Her er det specielt Mandrake-distributionen, der er fremme, men også tiltag som Xandros, der er den gamle Corell Linux i forbedret udgave, er på vej frem.
Og her kommer den nye Linux-kerne, der blev frigivet i slutningen af 2003 i fokus.
Den nye Linux-kerne 2.6 indeholder talrige forbedringer, som for eksempel forbedret understøttelse af plug and play-enheder og understøttelse af USB2-enheder. Og netop disse forbedringer er vigtige for desktopbrugere.
Konklusionen efter LinuxWorld er derfor, at 2004 rummer yderlige fokus på Linux-arbejdspladser, mens udviklingen på serversiden af Linux vil fortsætte - også selv om SCO rasler med sablerne.

Billedtekst:
- De kommercielle Linux-distributører kører en tofløjet strategi: Distributioner med hurtige opdateringer og distributioner, der kommer i et langsommere tempo til kommercielt brug, siger Peter Toft, næstformand i DKUUG.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere