Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. januar 2004.
Anders Hejlsberg. Bjarne Stroustrup. Rasmus Lerdorf. Ringer der en klokke? Rigtige programmører kender deres navne, og vi andre burde også. For de tre danskere er mændene bag henholdsvis Microsofts .Net-teknologi, programmeringssproget C++ og php-scripting, der er en krumtap i open source-miljøet.
De tre superprogrammører repræsenterer alt det, vi ofte taler om, at Danmark skal leve af i fremtiden - viden, innovation og initiativ - og som regeringen vil støtte med penge til mere forskning. Der er bare det aber dabei, at de tre herrer arbejder for fremmede firmaer eller andre magter.
De er symptomer på, at vi på it-området ikke har formået at skabe videntunge arbejdspladser i samme størrelsesorden som inden for medicinalindustrien. Den lokale it-industri er kun i begrænset omfang undfanget af universitetsviden i verdensklasse. It-håndværkerne blev, mens forskerne smuttede.
Helt anderledes er det på biotekfronten. Her lever vi i en særdeles spændende tid, hvor små, nye firmaer skyder op som paddehatte trods kapitalmangel og konkursboer. Derfor har vi i Danmark en underskov af biotekvirksomheder, der hver og en bærer kimen til at blive et nyt Novo Nordisk eller Lundbeck. Og som har troen på, at det kan lade sig gøre.
Danfoss' direktør Jørgen Mads Clausen advarede onsdag i DR1's Profilen mod afhængighed af få store, dominerende virksomheder. Han henviste her til det lukningstruede Flextronics, men også til sin egen virksomhed på Als.
Han bruger Danfoss som inkubator for medarbejdere med gode ideer, der dermed skaber deres egne virksomheder. Derved får borgerne på Als flere arbejdspladser at vælge imellem. En tilsvarende strategi ser man hos for eksempel Carlsberg på biotekområdet.
Hvorfor sker det ikke inden for it? Mærsk kunne gøre det. KMD kunne gøre det. Hvis ellers virksomhederne havde fantasi og mod til det - inklusive til at samarbejde med universiteterne.
Og hvis it-studierne kunne gøre op med en tradition, der gennem årtier har begunstiget teknologivurdering og systemkritik frem for datalogisk forskning og udvikling.