Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. januar 2004.
Danmark er gearet til at tackle EU's forordning om sporbarhed, mener Fødevaredirektoratet.
- Vores opfattelse er, at danske virksomheder i meget høj grad lever op til kravene i EU's forordning om sporbarhed, siger fuldmægtig i Fødevaredirektoratet, Niels Bølling. Han henviser til, at virksomhederne har veludbyggede egenkontrolsystemer og anslår, at op mod 90 procent af den samlede danske fødevareproduktion vil kunne leve op til kravene.
Godt på vej
Det danske reguleringssamfund er gearet til den slags tiltag - i modsætning til for eksempel mange østeuropæiske lande.
- Nogle af de store fødevareselskaber arbejder allerede i retning af det niveau for sikkerhed og dokumentation, som vi ser i medicinalindustrien. Det hænger sammen med, at de store detailkæder stiller stadig skrappere krav, så det kan betale sig at investere i det. De små virksomheder har vanskeligere ved at følge med, siger Niels Bølling, der fremhæver balancegangen i retning af at få bedre fødevaresikkerhed uden at kvæle producenterne.
Trods udbredte procedurer til egenkontrol, kan systemerne også svigte. Fødevaredirektoratet gennemførte natten til torsdag den 8. januar uanmeldte kontrol af rengøring og egenkontrol på 17 større svineslagterier. I 44 tilfælde blev der givet påbud om fornyet rengøring, og i 45 tilfælde er det indskærpet, at egenkontrolprocedurerne skal strammes op.