Videndeling i statsministeriet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. januar 2004.


En pressemeddelelse med statsminister Anders Fogh Rasmussens nytårstale har vakt furore. Meddelelsen blev rundsendt som et Word-dokument, hvoraf det fremgik, at en fremtrædende profil hos Dansk Industri havde været involveret i oprettelsen af det oprindelige dokument.
I medierne blev der gisnet om, i hvor høj udstrækning medarbejderen hos foreningen havde bidraget med det konkrete indhold og i virkeligheden stod bag væsentlige dele af statsministerens budskaber til befolkningen nytårsdag. Disse spekulationer har irriteret statsministeren, hvorfor hans ministerium med henvisning til it-sikkerhed i fremtiden vil udsende pressemeddelelser som pdf-filer.
Det er let at grine ad hele affæren, men så misser man en væsentlig pointe. For nytårstale-sagen demonstrerer forbilledligt, hvordan åbenhed i forvaltningen kan praktiseres til gavn for borgere og demokrati ved hjælp af it. Der er jo intet odiøst i, at Anders Fogh Rasmussen har en god dialog med organisationer uden for Christiansborg, men omvendt er det også godt at vide for alle os andre.

Sagen illustrerer, at vi allerede i dag anvender teknologier, der muliggør videndeling og understøtter fællesarbejde på tværs af virksomheder og institutioner. Og sagen viser, at vi må kunne bruge disse teknologier i en langt mere offensiv form til borgerservice og åbenhed i forvaltningen, end det er tilfældet i dag. Tænk hvis borgeren i sin digitale patientjournal kunne se, hvilke læger der har bidraget med hvilke notater - og følge med i ændringer og nye vurderinger af diagnosen.
Eller overvej den betydning, det ville få, hvis man kunne kigge diverse myndigheder og forvaltninger i kortene og se, hvilke og hvor mange embedsmænd der behandler ens byggesag, socialsag eller ankede skattesag - og i den forbindelse, hvilken tekst der er blevet ændret, tilføjet eller slettet undervejs.
I dag bliver der stillet krav til eksempelvis medicinalindustrien om, at den skal kunne dokumentere enhver detalje og justering af data i forbindelse med udvikling af lægemidler. Dette princip kunne inspirere visionerne for den digitale forvaltning.
Det ville have været elegant, hvis Statsministeriet havde haft mod til at gøre sagen om nytårstalen til en triumf for åbenheden i et moderne vidensamfund. Desværre blev chancen forpasset.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere