De klappede hesten

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. december 2003.


Virksomhederne valgte i år forsigtigt og snusfornuftigt. De kommende år byder på vækst i serverløsninger, mens masser af bytes sælges for færre penge.

Danske virksomheder valgte mellem tre forskellige muligheder på storage- og serverområdet i 2003. Enten bed de tænderne sammen og nøjedes med, hvad de havde, eller de udvidede deres storageløsning minimalt, eller de samlede og konsoliderede deres løsning.
Det blev med andre ord taktikken og ikke strategien, der kom til at præge virksomhedernes vilje til at bruge penge. Først til næste år forventer analysehusene, at firmaer begynder at investere offensivt igen.
Det er væksten i små servere, der afslører tendensen. Og det gælder både i antal og i omsætning, som er i stigning.
Storageprisen pr. gigabyte er derimod styrtdykket. Så selv om der sælges masser af diske og plads, falder værdien af storagemarkedet. Det ventes ifølge analysevirksomheden IDC først at vende i 2005.
På servermarkedet er billedet til gengæld positivt. Markedsværdien ventes således at stige hvert år frem til 2007. Det er primært de mindre servere - pris op til godt en halv million kroner - der trækker. Servere i denne prisklasse er efter danske forhold store. Segmentet vil fordoble sin værdi til cirka 570 millioner kroner.
IDC's direktør Per Andersen vurderer, at virksomhederne vælger at drive få store servere, fordi personudgifterne udgør 60 procent af udgifterne til driften. Af disse servere vil flere og flere køre Linux, nemlig op til hver fjerde i 2006.
Ser man på storage er det NAS (Network Attached Storage), som vinder frem i de typisk decentrale, Microsoft-orienterede miljøer, mens SAN (Storage Area Network) klarer sig knap så godt, fordi løsningerne er meget store efter danske forhold, mener altså IDC.
Analysehuset Gartner Dataquest forudser, at markedsværdien for SAN-løsninger næsten halveres alt imens der langes ti gange så mange terabytes over disken. Diskene får større kapacitet, mens priserne rasler ned. For NAS-området går det omvendt, hvor omsætningen fordobles, mens antallet af terabytes syvdobles.

Boks:
Roskildes regnestykke
Kommunen har investeret 1,7 mio. kr. i en SAN-løsning fra EMC. Uden SAN ville man hvert år fremover skulle anskaffe ca. fem nye servere og udskifte ca. fem gamle. En server med intern disk-kapacitet vil koste ca. 100.000 kr., hvoraf storage udgør ca. 60 procent. Altså 600.000 kr. årligt for server-intern storage.
Roskilde kalkulerer med at øge lagerkapaciteten med ca. fem servere årligt a 20.000 kroner, altså 100.000 kroner årligt.
Den 'rå' økonomi siger altså, at investeringen er hentet hjem på to et halvt år.
Derudover har kommunen flere gevinster af SAN'et:
• Sparet klargøring af datalager på 10 servere, en dag pr. server, 10 dage pr. år
• Sparet tid til udvidelse af lager på fem kørende servere, en dag pr. server, fem dage pr. år.
• Sparet tid til flytning af data mellem servere, en dag fem gange årligt, i alt fem dage.
I alt en besparelse på en mand i en måned årligt.
Dertil kommer yderligere uspecificerede besparelser på servicen.

Boks:
Storage Area Networks
SAN (Storage Area Network) er en specialiseret netværksarkitektur, der tager hensyn til behovet for hurtig adgang til lagrede data. På samme måde som almindelige applikations-servere kan indgå i et netværk, så indgår de forskellige typer af lagringsenheder i deres eget netværk isoleret fra server-netværket. Det giver mulighed for at kunne fritage applikationsserverne for at skulle holde styr på diske, backup og andre typer af lagringsenheder. Det klarer SAN'et selv.

Boks:
Network-Attached Storage
NAS (Network-Attached Storage) er den universelle, intelligente diskserver. Det er den kvikke storebror til de RAID-løsninger, som ofte bruges i dag. En NAS-server består af en samling af diske med en speciel server indbygget i kabinettet til at håndtere disken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere