Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. november 2003.
Europa-Parlamentets ændringer af direktiv om software-patenter er dræbende for hele it-, tele- og kommunikationsområdet, advarer ITEK og IT-Brancheforeningen.
Softwarepatenter
Broderparten af Europa-parlamentarikernes kontroversielle ændringer er fremsat uden tilstrækkelig juridisk kvalitetskontrol.
Dermed er hele it-, tele- og kommunikationssektoren udelukket fra at patentere, og yderligere strider direktivet mod aftaler, EU er forpligtet til i verdenshandelsorganisationen WTO.
- Kun omkring 30 af ændringsforslagene har været gennem juridisk udvalg og er dermed velgennemarbejdede og analyserede. De øvrige omkring 100 forslag er på særdeles utraditionel vis fremsat direkte i behandlingen i plenum. Det afspejler et flittigt fodarbejde fra modstandere af patenter. Men resultatet er manglende kvalitetssikring, siger Dansk Industris patentekspert, Christian Schmidt Klyhn.
Både ITEK og IT-Brancheforeningen er vågnet til kamp mod Europa-Parlamentets ændringer. De tror ikke, parlamentarikerne i deres vildeste fantasi havde forestillet sig, hvor mange risici, problemer og utilsigtede virkninger, der fulgte med.
- Det her er benspænd af første klasse. Det kan godt være, det fremmer nogens interesse i at bekæmpe Microsoft. Men hvad hjælper det, hvis det rammer hele sektoren, spørger ITEK's direktør Tom Togsverd.
Han tilføjer, at det er dobbelt uheldigt i lyset af, at den europæiske industri i forvejen har problemer i konkurrencen med USA, når det gælder udvikling og evnen til at tiltrække kapital. Og patenter er netop designet til at tiltrække kapital til udvikling.
Dansk modstand
Ændringsforslagene er i vidt omfang båret frem af open source-miljøerne. Her var modstanden mod Kommissionens patentudspil, der grundlæggende befæstede status quo, funderet.
I Danmark har også organisationer som Prosa markeret modstand mod softwarepatenter.
- Jeg er af den opfattelse, at patenter vil skade innovationen og dermed antallet af it-arbejdspladser i Danmark, siger Prosas formand, Peter Ussing.
I et brev til Folketingets Erhvervsudvalg og Europaudvalg anfører han også, at softwarepatenter har vidtgående negative effekter på softwareinnovationen.
Også mindre virksomheder har markeret begejstring over parlamentets begrænsning af softwarepatenter. Udviklingsdirektør Morten Christensen fra Navigo Systems mener således, at patenter skader, mens kun copyright og mønsterbeskyttelse egner sig til at beskytte software.
Kritikken af begrænsningerne blev først fremsat af tre små softwarevirksomheder, PremiTech, ConfigIt og Kapow, som har forelagt deres bekymringer for Folketingets Europaudvalg.
"Omsider"
- Medlemmerne stillede mange spørgsmål, og det er min klare opfattelse, at vores synspunkter udgjorde en vinkel, de ikke havde hørt før. Det var meget positivt, siger Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør for Premitech. Hans kommentar til, at ITEK og ITB er kommet på banen med modstand, er: "Omsider!".
Divergerende synspunkter mellem medlemmerne har foranlediget, at it-organisationerne har tænkt sig grundigt om, inden de meldte ud.
- I vores medlemskreds er både virksomheder, som arbejder med patenter, med licensbetalinger og med open source-forretningsmodeller. Derfor har det været vigtigt for os at lægge budskabet, hvor der er plads til alle. Vores udspil til erhvervsminister Bendt Bendtsen er, at vi skal have noget, der som Kommissionens oprindelige udspil fastholder status quo. Vi anbefaler, at rådet ikke accepterer ændringsforslagene, eller alternativt helt dropper direktivet. For så er vi bedre tjent med den eksisterende usikkerhed, siger vicedirektør i ITB, Jane Eis Larsen.