Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.
Den danske it-industri har været for sløv. Kom frem på banen med nogle forslag, lyder budskabet fra Lone Dybkjær, medlem af Europa-Parlamentet for Det Radikale Venstre.
dybkjær stemte for
Lone Dybkjær stemte for det, som talrige softwarevirksomheder og venturekapitalfolk nu raser over: Europa-Parlamentets stramning af kommissionens udspil til harmoniserede regler for softwarepatenter.
- Ændringsforslagene bunder i, at kommissionens forslag blev set som for venligt over for storindustrien og for venligt i forhold til, at man kan tage patenter på hvad som helst, siger hun.
Efter hendes mening er kommissionens forslag meget vidtgående med, hvad man kan tage patenter på. Derfor har hun stemt for ændringsforslagene - den open source-venlige linie, som hun siger.
Frem med argumenterne
Med i hendes betragtning er imidlertid også, at der var tale om førstebehandlingen, hvor de vidtgående holdninger skal med, eftersom man ikke kan fremsætte nye forslag ved andenbehandlingen.
- Nu, mellem første- og anden behandlingen, vil jeg lytte til argumenter og se efter kompromisforslag. Det er interessant, hvis små danske virksomheder føler sig truet af parlamentets forslag. Så må de på banen. Det, vi hørte var, at alle de små virksomheder ville blive slået ihjel, fordi de ikke ville kunne klare sig i alle de patentsager, der ville følge af det oprindelige forslag, siger hun.
Lone Dybkjær tilføjer, at der bestemt er brug for forslag.
- Men i Danmark har man ikke hidtil været specielt aktiv. Hvis det skyldes modsatrettede interesser i organisationerne, må de jo søge at komme med noget mere kompromis-orienteret. Det ville være godt. Derudover må hver side argumentere sin sag, Det har de ikke gjort. Man er ikke blevet overvældet med argumenter fra dansk side, lyder det tørt.
Den radikale politiker noterer, at hun har behandlet sagen som almindelig parlamentariker og ikke har siddet i nogen af udvalgene, som har behandlet ændringsforslagene.
- Da jeg begyndte at få tusind mails om dagen med 24 forskellige budskaber, begyndte jeg at sætte mig ind i sagen. Der har været en enorm lobbyvirksomhed, siger Lone Dybkjær.