Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.
Små danske softwarevirksomheder råber vagt i gevær over Europa-Parlamentets forslag til strammere regler for softwarepatenter. Imens glæder open source-miljøerne sig. For dem er stramningerne en sejr.
Ingen patenter - ingen beskyttelse og ingen kapital. Det er den barske virkelighed, som en række softwarevirksomheder frygter vil manifestere sig på baggrund af Europa-Parlamentets direktivforslag.
- Parlamentets ændringer af kommissionens kompromisforslag gør lovteksten utydelig og gør det svært at patentere den rene software. Små softwarevirksomheder som PremiTech, ConfigIt og Kapow frygter det her. For nok er patenter dyre og besværlige, men det er det eneste værn, vi har mod de store multinationale selskaber, siger Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør i PremiTech.
Repræsentanter for de tre selskaber har fået foretræde for Folketingets Europaudvalg i dag, fredag, for at tilkendegive deres mening om stramningerne.
- Nu må vi træde i karakter. Det her skader os, der skal leve af venturekapital, for vi kan ikke skaffe kapital, hvis vi ikke kan beskytte vores intellektuelle ejendom. Samtidig undergraver det ny forskning og udvikling, og alle har interesse i, at der forskes mest muligt i Danmark. Bevarer vi ikke det miljø, stilles vi fortsat ringere i konkurrencen med USA, siger Jan Ishøj Nielsen.
PremiTech laver performance-overvågning af slutbrugerapplikationer - et naturligt supplement til systemadministrationssoftware, hvis ophavsmænd ikke blot kan tage PremiTechs løsning og skrive om og skrive ind, eftersom der er skrevet patentansøgninger på den.
- Men det vil de kunne i fremtiden, som det ser ud nu. I sidste ende betyder det tab af arbejdspladser. Vi risikerer, at de, der investerer i den type udvikling, vi laver, vil søge hen, hvor der er større sikkerhed for gevinst, lyder advarslen.
Stefan Andreasen, grundlægger og leder af Kapow med tre patenter og et fjerde på vej, ekkoer:
- Det er jo noget forfærdeligt noget!
Svært at rejse kapital
Han påpeger en anden problemstilling: At et selskab vil skulle udvikle produkter i meget længere tid, før de tør komme frem med dem, fordi de ikke kan benytte sig af patentbeskyttelse. Det kræver flere penge, fordi der bliver længere til markedet, men samtidig bliver det netop vanskeligere at rejse kapital.
At venturekapitalen sandsynligvis vil vandre andre steder hen, bekræfter formanden for Dansk Venture Kapital Forening og partner i IVS A/S, Lars Bruhn:
- Direktivet i dets nuværende form vil være lammende for venturefirmaers lyst til at gå ind i softwarefirmaer. Vi må overveje, om det vil være en ansvarlig investering, når andre vil kunne kopiere de pågældende selskabers produkter.
Lars Bruhn retter skytset mod regeringen, som han opfordrer til at gøre dens indflydelse gældende:
- Der er en total mangel på harmoni mellem det her og regeringens ønske om, at Danmark skal være et innovationsland. Vi skal finde et nyt ståsted på et tidspunkt, hvor meget arbejde outsources til steder som Indien og det østlige Europa, hvor omkostningerne er lave. Og vi kan kun komme videre gennem innovation. Derfor er det her fuldstændig skudt i hovedet, og jeg fatter ikke, at det er kommet så langt, som det er, erklærer Lars Bruhn.
Han tilføjer, at Danmark ellers netop er inde i en positiv udvikling, som nu vil lide skade. Projekter og innovation vil udvandre til USA, mener han. For, som han siger, uden patentmuligheder, skal man være idiot for at udvikle i Europa.
Religionskrig
Når parterne fremlægger deres synspunkter, er det som en religionskrig - for eller imod patenter. Med open source-folket på den ene side og både små og store softwarevirksomheder på den anden. Og open source har vundet det seneste slag, mens industrien har sovet i timen.
Som Marianne Wier fra Microsoft udtrykker det, er det open source-folket, der står bag direktivets nuværende udseende.
- De har været så dygtige, bedre end os, til at få ting igennem, erkender hun blankt, og synspunktet bekræftes af mange andre.
Jan Ishøj Nielsen kalder dem en slags globale rødder på softwareområdet og noterer, at de har meget stor indflydelse, fordi de er særdeles velorganiserede på globalt plan.
Internationalt har open
source-holdkaptajnen Linus Torvalds været blandt bannerførerne i kampagnen med henvendelser direkte til Europaparlamentarikerne. I et åbent brev skriver han blandt andet, at erfaringerne fra USA viser, at i modsætning til traditionelle patenter ansporer softwarepatenter ikke til innovation og forskning og udvikling - tværtimod. De skader derimod især små og mellemstore virksomheder og især de nyetablerede.
Patenter vil svække markedet og øge omkostningerne til patenter og sagsanlæg på bekostning af teknologisk innovation og research, hedder det i brevet fra Linus Torvalds.
I en anden henvendelse til Europa-Parlamentet fortæller han om en alliance af to millioner små og mellemstore virksomheder, som er imod softwarepatentdirektivet i dets oprindelige form, fordi det udgør en alvorlig risiko for innovation, produktivitet og beskæftigelse i Europa.
Fri Software
I Danmark findes tilhængerne af den strammede version af direktivet blandt andet i IT-politisk Forening, der har Fri Software som en af deres mærkesager.
- Små softwarefirmaer vil ikke være beskyttet af deres få patenter. De skal have tusindvis, og de vil krænke det tidobbelte med sagsanlæg efter sagsanlæg til følge. Det ved de bare ikke. Problemet er, at mange flere vil komme i klemme, hvis vi tillader softwarepatenter, siger Ole Tange fra IT-Politisk Forening.
Han frygter en situation, hvor en programmør ikke kan skrive en linie kode uden at overskride nogens patent.
IT-Brancheforeningen har p.t. ingen holdning til problemstillingen og har svært ved at finde dens fødder, fordi medlemmerne rækker over et bredt spektrum af virksomheder fra begge fronter i patentkrigen.
Til gengæld er den europæiske brancheorganisation EICTA, der dækker it, kommunikation og forbrugerelektronik, kommet på banen med en alvorlig advarsel mod parlamentets ændringer. De underminerer fordelene ved direktivet i betydelig grad og udløser skadelige konsekvenser for virksomheder med patenter i Europa, hedder det i et brev fra organisationen.
EICTA anbefaler, at den nuværende europæiske praksis på patentområdet, som cementeres i kommissionens kompromisforslag, ikke forstyrres.
I Danmark har Dansk Handel og Service (DHS) som en af få organisationer turdet komme frem og markere en holdning. Her er man ligeledes kompromissøgende, og man har søgt at forene de stridende parter.
- Vi synes, der skal være mulighed for at patentere software, og vi mener, at det tidligere kompromis lå på det rette niveau. Dilemmaet er, er vi ønsker styrkede redskaber, der skal sikre økonomien i at skabe udvikling, og det har noget at gøre med ophavsrettigheder og patenter. Men et væsentligt problem er, at det eksisterende patentsystem er for tungt og for dyrt. Det er for kompliceret og langsomt i forhold til den dynamiske udvikling i it-industrien, siger markedschef Heidi Schütt Larsen fra DHS.
Hun tilføjer, at det også er vigtigt ikke at ødelægge det, som open source-miljøerne bidrager med, for det er også værdifuldt. Hos DHS kan man også blive bekymret over skrækscenarier fra USA, hvor industrien har meget vidtgående beføjelser til at patentere og for eksempel kan patentere forretningsmetoder.
- I et kompromis skal to ting gå hånd i hånd. Vi skal aldrig have USA-tilstande, men samtidig skal det også i denne del af verden være interessant at investere, siger Heidi Schütt.
Billedtekst:
- Direktivet i dets nuværende form vil være lammende for venturefirmaers lyst til at gå ind i softwarefirmaer. Vi må overveje,
om det vil være en ansvarlig investering, når andre vil kunne
kopiere de pågældende selskabers produkter, siger formanden for Dansk Venture Kapital Forening og partner i IVS A/S, Lars Bruhn.
Foto: Casper Dalhoff
Vi har talt med
• Stefan Andreasen, grundlægger og leder af Kapow.
• Jan Ishøj Nielsen, adm. dir.
i PremiTech.
• Lars Bruhn, formand for Dansk Venture Kapital Forening og partner i IVS A/S.
• Klaus Holse Andersen, adm. dir.
i Microsoft Danmark.
• Marianne Wier, Corporate Affairs Manager, Microsoft Danmark.
• Ole Tange, repræsentant for Dansk IT-politisk Forening og Dansk Unix User Group.
• Erik Gravgaard, partner i BellCom Internet — et open source-selskab.
• Lone Dybkjær, medlem af Europaparlamentet, Det Radikale Venstre.
• Jørgen Møller, patentadvokat og partner i Patentgruppen.
• Heidi Schütt Larsen, markedschef
i Dansk Handel og Service.
• Jane Eis Larsen, vicedirektør i
IT-Brancheforeningen.
Flere andre kilder har udbedt sig anonymitet.