CSC scorer rekordordre hos ToldSkat

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. oktober 2003.


Makkerparret CSC/ScanJour løber med Danmarks største system til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH). ToldSkat med
cirka 5.200 brugere har således lagt den store ordre hos to eksisterende kerneleverandører.

FESD-SPIL

Presset af sparekrav har ToldSkat søsat dets ESDH-projekt uden at vente på resultatet af det fællesoffentlige FESD-projekt, hvis formål er at finde en fælles, standardiseret sags- og dokumenthåndteringsløsning til det offentlige.
Konsortiet CSC/ScanJour deltager i FESD-projektkonkurrencen og er med blandt
de tre finalister, der netop
forhandles rammekontrakter med. Men ToldSkat havde besluttet sig længe før, FESD-deltagerne blev valgt ud. Kontrakten betegnes som værende "på mellemlangt sigt" med mulighed for revurdering, når ToldSkats nuværende aftaleperiode med Finansministeriet udløber ved udgangen af 2006.
- Årsagen til, at vi er gået i gang med ESDH-projektet, er den budgetaftale, vi indgik med den nye regering for halvandet år siden. Den tilsiger, at vi skal reducere antallet af medarbejdere med 900 eller cirka 20 procent af staben. Vores ESDH-implementering har vi taget tilløb til i mange år. Her er vi ikke - som på andre områder - særlig avancerede. Med hensyn til sparekravene så vi på, hvor det største rationaliseringspotentiale ligger, og det ledte os til sagsbehandlingsområdet, siger vicedirektør i ToldSkat Preben Kristiansen.
Flere scenarier
ToldSkat valgte at tage udgangspunkt i dets eksisterende systemer og leverandører. Hovedparten af ToldSkats it-
systemer er udviklet og drives af CSC, det tidligere statsejede Datacentralen, og ScanJours journalsystemer har man haft, så længe nogen kan huske.
- De kender os og har kompetencer på området. Så det er et fornuftigt og sikkert valg, siger Preben Kristiansen, der har hentet rådgivning fra Devoteam i beslutningsprocessen.
Der blev opstillet flere scenarier. Eksempelvis kunne ToldSkat også gå hele vejen og opstille egne kravspecifikationer til det ultimative ESDH - endemålet for et system. Men beregninger viste, at implementeringen så først kunne blive færdig omkring 2006-2007.
- Det ville være for sent; vi har brug for resultater nu. Derfor har vi valgt at tage afsæt i det eksisterende. Så understøtter vi også vores nye regionale struktur, der blev indført sidste år. Her har flow'et af dokumenter på tværs været en bremse for at høste effektiviseringsgevinster af omorganiseringen, siger Preben Kristiansen.
Uden om EU-udbud
Ydermere kunne ToldSkat indgå aftalen med CSC uden at skulle i EU-udbud, selv om der er tale om en ordre på langt over udbudsgrænsens cirka 1,2 milliarder kroner. Det skyldes en historisk rammeaftale, som ToldSkat har med CSC, der gør det muligt løbende at købe ydelser på delkontrakter uden udbud. Den aftale er i øvrigt under afvikling for på den måde at få flere leverandører ind og bedre muligheder for at forhandle pris. ToldSkat ønsker ikke at oplyse rammeaftalens omfang, men ifølge Computerworlds oplysninger lægger ToldSkat årligt cirka 300 millioner kroner hos CSC.
FESD-projektet har ToldSkat fulgt nøje hele vejen, og styrelsen sidder i diverse samarbejdsfora med Den Digitale Taskforce.
- Vi har naturligvis betinget os, at vores system lever op til de standarder, der vil blive sat. Det er en klar forudsætning. Vi kan ikke overleve i ESDH-felten uden at leve op til gældende standarder. På samme måde forventer vi at få samme priser, som FESD kan forhandle. Det her er en stor leverance, selv om antallet af brugere med nedskæringerne vil falde til omkring 4.300, fastslår Preben Kristiansen.
ToldSkat får først gennemført et pilotprojekt med et halvt hundrede brugere. Det afsluttes ved udgangen af februar, hvorefter systemet justeres efter behov. Herefter følger udrulningen til hele organisationen. Implementeringen ventes afsluttet midt i 2005.

Læs også side 6

Billedtekst:
Ingelise Bogason har grund til at smile. Den administrerende direktør for CSC kan glæde sig over, at ToldSkat har valgt en ESDH-løsning fra CSC - Danmarks største - på et tidspunkt, hvor mange års CSC-dominans hos ToldSkat ellers er på vej til at blive brudt med afviklingen af historiske rammekontrakter.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere