SAS IT solgt om to uger

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. oktober 2003.


Køreplanen for at finde en køber til Scandinavian IT Group ser ud til at holde - mødeaktiviteten er hypertravl og tæt. Fire er tilbage i udskildningsløbet til at give nyt tilbud ultimo oktober. Den endelige køber udpeges den 11. november.

Der er hektisk mødeaktivitet i forbindelse med det igangværende salgsarbejde af SAS's it-selskab, Scandinavian IT Group (SIG). Der er dømt blackout informationsmæssigt, og mødedeltagerne er endnu en gang forsynet med mundkurv og blevet afkrævet underskrift i de sædvanlige ‘non-disclosure'-erklæringer fra Handelsbank Capital Market - SAS-rådgiveren på salgsarbejdet.
Køreplanen
Køreplanen for salget af SIG med 1,8 milliarder i omsætning og godt 1.200 ansatte ser ifølge Computerworlds oplysninger således ud:
1. Der var 25 interesserede købere, da SAS-chefen Jørgen Lindegaard i august offentliggjorde, at Scandinavian IT Group skulle sælges.
2. Otte virksomheder afleverede et købstilbud ultimo september, formentlig blandt andre IBM, Mærsk, EDS, CSC, TietoEnator og WM-data. Overraskende var også indiske Tata Consultancy Services blandt tilbudsgiverne, som oplyst i Computerworld sidste fredag.
3. Handelsbank Capital Market reducerede listen til fire interesserede købere. De arbejder nu med at aflevere andet købstilbud med frist ultimo oktober.
4. Den 11. november vil SAS-koncernen på et styrelsesmøde beslutte om salget skal gennemføres. Hvis beslutningen om at sælge fastholdes, hvilket sandsynligvis sker, bliver køberen af Scandinavian IT Group endelig valgt, og navnet offentliggøres.
SAS koncerndirektør og bestyrelsesformand for Scandinavian IT Group John Dueholm vil ikke oplyse, hvor mange der er med på listen til at give tilbud ultimo oktober. Men han bekræfter over for Computerworld, at de oprindelige otte tilbudsgivere på SIG er reduceret til ‘et antal interesserede købere'.
- Og til forskel fra første runde er tilbuddene nu bindende, siger SAS-koncerndirektør John Dueholm.
Han fortæller, at det er tilladt for tilbudsgiverne at gå sammen. Der skal blot være en leder og en hovedansvarlig på tilbuddet. Så må der godt være underleverandører med på det pågældende tilbud.
- Salgsprospektet er hemmeligt. Vi kan ikke offentliggøre det, da det indeholder en række forretningsoplysninger af konkurrencemæssig betydning, siger John Dueholm.
Han vil dog oplyse, at der ikke er lagt en minimumpris ind i salgsprospektet. Et andet meget omtalt emne er bindingsperioden, for hvor længe SAS vil lade sine it-opgaver blive liggende i et frasolgt SIG. Den periode er oplyst i salgsmaterialet for at gøre tilbuddene sammenlignelige. Over 90 procent af omsætningen på 1,8 milliarder er it-arbejde for moderselskabet SAS.
Dueholm afviser, at købsprisen er altafgørende i tilbudsfasen for at skaffe hårdt tiltrængt kapital til moderselskabet SAS.
- Købsprisen er kun et af tre kriterier. Fremtiden for kunderne og serviceniveau spiller ind, ligesom vi lægger vægt på den medarbejdermæssige og strategiske viden i tilbuddene, siger John Dueholm.
SIG sælges samlet
Det fremgår af salgsprospektet, at der skal være tale om et samlet salg. Tilbudsgiverne kan som nævnt gå sammen om at give købstilbud, men SIG kan ikke splittes op og sælges i stumper. Det skal sælges som én virksomhed. Det er altså ikke muligt kun at købe systemudviklingen eller driftsafdelingen. Dueholm tilføjer, at SIG i dag medarbejdermæssigt fordeler sig 50/50 på drift, infrastruktur og arbejdsstationer i den ene halvdel og systemudvikling i den anden halvdel.
SAS ikke alene
SAS er ikke alene blandt luftfartsselskaberne om at ville sælge og outsource sit it-selskab. Det gør flere og flere. Senest har Finnair outsourcet sit it-selskab til IBM, hvor ejerforholdet i selskabet i dag er 60/40.
- Men vi har ingen planer om at outsource SIG og så lade SAS indgå med en ejerandel i et nyt selskab. Hvis vi på SAS-bestyrelsesmødet den 11. november fastholder at sælge SIG, så sælger vi helt uden at beholde noget ejerskab hos SAS, siger John Dueholm, SAS koncerndirektør og bestyrelsesformand i SIG.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere