Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. oktober 2003.
Tilfældet vil, at nogle morgenradioaviser huskes lettere end andre. Mandagens af slagsen havde i hvert fald to tankevækkende it-historier: Byretten har tilkendt en teknisk assistent en kvart million i erstatning på grund af erhvervet museskade, og huspriser ved mobilmaster falder i værdi, fordi folk er bange for at bo ved siden af dem.
Begge historier handler om bagsiden af medaljen ved teknologiske fremskridt. Men også at vi åbenbart ikke lærer af vores erfaringer og som resultat kan se frem til at modtage store ekstraregninger i fremtiden. Nu har medierne i mere end ti år rapporteret om ulemper og mulige arbejdsskader ved brug af mus - og selv om sandheden om museskader endnu er ufuldstændig, så kan afgørelsen få stor økonomisk betydning for virksomhederne.
Det skorter ikke på rapporter, der påpeger alvorlige problemer ved arbejde med musen, og mange lider ved at bruge den. Alligevel fortsætter vi på en del arbejdspladser, som om det er pjat. Et værdigrundlag vi bærer med os fra en tid, hvor industrielt arbejde var toneangivende. Nu kan vi se frem til at betale for nedslidningsskader i et vidensamfund, fordi vi ikke vil lære.
Der findes alskens produkter som ergonomiske tastaturer, mus og underarmsstøtter. Men anvendelsen er begrænset og har ikke fået problemerne til at forsvinde. Det er svært at forstå, at der ikke skulle være forretning i at udvikle it-værktøjer til videnarbejderen, som ikke er invaliderende.
Her kommer mobilmasterne, hvis placering får huspriserne i nærheden til at falde, ind i billedet. Folk er bange, fordi det er uklart, om mikrobølgerne er skadelige. Nogle undersøgelser tyder på det, men meget arbejde forestår for at få klar dokumentation.
Mobiltelefoni har gjort os effektive og skaber vækst i samfundet. Men vi har ikke lært af historien, hvis vi lader os forblænde af udviklingen og - som med musene - bare fortsætter derudaf. Der er alvorlig grund til at overveje, om Danmark skal plastres til med 3G-master, førend vi har sandsynliggjort, at mikrobølger i det omfang ikke er skadelige. Som i så mange andre tilfælde er en cost-benefit-analyse ikke af vejen.
Det, som 3G-eventyret kan give os af fornyet vækst og udvikling, skal sammenholdes med det tab, som husejerne vil lide. Hvis vi da ikke om tredive år alle render rundt med lettere hjerneskader. Måske der her er grobund for en forretningsidé: Hvem opfinder den første sunde mobilmast?