It-vismænd og Lomborg

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. oktober 2003.


Der er langt mellem snapsene, og det er småt med visionerne i de politiske partiers bud på digitaliseringen af Danmark. Det fremgår af dagens Computerworld, hvor de politiske it-ordførere er blevet bedt om at skrive en åbningstale for området.
Få politikere er konkrete i deres indlæg, men væver ofte mere floromvundet om tidens modeord end mange salgsdirektører.
Det er tydeligt, at vi mangler en institution mellem politikerne, som skal formulere visioner og de embedsmænd, der nok sidder i diverse arbejdsgrupper, task forces og rådgivende organer, men som i praksis også er forpligtet på en særlig loyalitet over for deres bagland.
Kan man eksempelvis forestille sig en embedsmand fra et amt arbejde helhjertet for en løsning med elektroniske patientjournaler, der måske nok tjener helheden, men som er i modsætning til lokale særinteresser? Næppe.
Derfor rammer Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann plet, når han foreslår, at der etableres et uafhængigt it-råd, som uhildet kan foreslå, hvordan nødvendige offentlige effektiviseringer kan gennemføres understøttet af it.
Det kender vi allerede fra miljøområdet, hvor Bjørn Lomborgs Institut for Miljøvurdering undersøger, hvordan nationen får mest miljø for pengene.
Vi kunne også lade os inspirere af de økonomiske vismænd, hvis vurderinger ofte bruges af pressen til at udfordre politikerne. En it-vismand kunne måske frækt udfordre myndighederne ved at foreslå, at al regelstyret sagsbehandling skal gennemføres ved hjælp af intelligent software. Det vil give lynhurtige afgørelser til borgerne og frigøre masser af ressourcer til at sætte ind, hvor det menneskelige og individuelle skøn er nødvendigt. Måske skatteprocenten tilmed kunne sættes ned med mere end promiller.
Svaret er næppe at finde hos Teknologirådet, der ellers bærer et navn, der forpligter. Her er der masser af fine tanker i rapporter og gode intentioner med diverse folkelige høringer. Men nogen stor rolle i det offentlige rum, spiller rådet ikke.
Det, vi mangler, er nogen, der trænger igennem de forkromede intentioner og skubber på med konkrete forslag og albuespidse ambitioner, så politikerne får mulighed for at tage beslutninger, som får en ægte positiv betydning for udviklingen af et digitalt Danmark.
Vi har været tålmodige i lang tid nu.

It-ordførere uden bid" side 20-21




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere