Ny topchef med stilskift i Ementor

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


portræt
Finn Hindkjær Pedersen, 55 år, holdt i mindre end et halvt år på posten som administrerende direktør i Ementor A/S. Helt præcist blev det til fem måneder fra ultimo april til ultimo september 2003.
Afløseren er den hidtidige salgs- og marketingdirektør Claus Thorsgaard, 34 år. Han startede som administrerende direktør for Ementor Danmark i onsdags, den 1. oktober, og han planlægger en noget længere karriere i jobbet.
- Nu skal vi til at høste frugterne af de nedskæringer og omlægninger, som jeg i øvrigt har været fuldstændig enig med Finn Hindkjær Pedersen om at gennemføre i forbindelse med fusionen i sommer, siger Claus Thorsgaard.
Han fortæller, at sommerens sammenlægning kører i forskellige faser. Nu er den tunge indadvendte fase med Finn Hindkjær Pedersens afskedigelser inden for overlappende stillinger i blandt andet HR og it slut. Nu er det tid til det lange, seje træk i en mere udadvendt fase, og her vil han ikke afvise, at aldersforskellen på 20 år mellem ham og Finn Hindkjær Pedersen kan spille ind.

Op blandt de fem største
Hans forretningsmæssige mål er i løbet af et til to år at få Ementor op på listen blandt de fem største, danske it-virksomheder. I dag ligger de nu fusionerede selskaber Eterra og Ementor henholdsvis nummer 18 med en omsætning på 1,6 milliarder kroner og nummer 105 med en omsætning på 195 millioner kroner på Computerworlds Top 250-liste opgjort på 2002-regnskaber i magasinet Top 100, der følger med avisen i dag.
- Vi er færdige med fyringsrunder. Med 750 ansatte vil der altid være justeringer undervejs, men den type fyringsrunder, som vi har været igennem siden fusionen i sommer, er slut. Det blev til 70 afskedigede, men vi har også ansat 37 medarbejdere i perioden. Reduktionerne har givet os årlige besparelser på 40 millioner kroner. Det udnytter vi nu. Blandt andet søger vi 15-20 nye medarbejdere til SAP og systemudvikling, siger Claus Thorsgaard.

Tabte på fusionen
Økonomien har det stadig trangt i Ementor Danmark og i den norske børsnoterede Ementor-koncerns andre nordiske selskaber. Kursen på Oslo-børsen er stadig beskeden sammenlignet med de gyldne tider, da koncernens kursværdi var 16 milliarder kroner (1999), men styrtede til 500 millioner kroner for et år siden.
Koncernens tredje kvartalsregnskab 2003 kommer den 21. oktober, og kursen afspejler tilsyneladende en nervøs venten. Siden den norske koncernchef Arne Jensens fusion i sommer af Eterra-selskaberne (hardware & infrastruktur) med Ementor-selskaberne (konsulent & systemer) er kursen på 3,3 i juli steget til 5,7, men siden midt september er den igen faldet og ligger nu omkring 4,4.- Vi forventer en omsætning i 2003 på 1,5 milliarder kroner med underskud. Men i 2004 regner jeg med, at vi får et pænt tocifret overskud (EBIT) på nogenlunde samme omsætning - 1,5 milliarder kroner, siger Claus Thorsgaard.Baseret på en sammenlægning af 2002-regnskaberne for Ementor (omsætning 200 millioner og et overskud på 20 millioner kroner) og Eterra (omsætning 1,6 milliarder og tre-fire millioner i underskud) skulle det i 2003 give det fusionerede Ementor en omsætning på 1,8 milliarder kroner og et overskud på 16 millioner kroner. Men det holdt ikke, som det ofte ses, når selskaber sammenlægges, medarbejdere fyres, og lejemål opsiges. Desuden er hardware-priserne faldende, så selv et uændret styksalg trækker ned, påpeger Claus Thorsgaard.
Ementors norske koncerndirektør Arne Jensen siger til Computerworld Online, at han ikke har haft noget ønske om, at Finn Hindkjær Pedersen skulle gå af efter knapt et halvt år som administrerende direktør for Ementor Danmark.
Arne Jensen siger, at det ikke indgik i sommerens plan, at Finn Hindkjær Pedersen blot skulle gennemføre fusionen og forlade selskabet, når det sure arbejde med flere fyringsrunder var overstået.
- Men Finn bad om erstatning, og så har vi valgt Claus, som har de faglige og personlige forudsætninger. Claus har forudsætningerne og den ydmyghed, der skal til for at lede et netop fusioneret og komplekst selskab med mange forskellige mennesker, siger han. Det har ikke været muligt for Computerworld at få en kommentar fra Finn Hindkjær Pedersen. Den åbne, udadvendte ledelsesstil i Ementor Danmark er nu tilsyneladende tilbage med Claus Thorsgaard efter fem måneders oprydning og analytisk nerve af Finn Hindkjær Pedersen. Han var manden, som Arne Jensen i sommerens fusion foretrak frem for den administrerende Eterra-direktør Jan Elbæk - i dag direktør i HP og i øvrigt kendt for sin udadvendte ledelsesstil.

Boks:
Beskæftigelse
1995-2000: Ernst & Young Management Consulting. Konsulent og senere partner med ansvar for Enterprise Solutions.
2000: Administrerende direktør for Avenir Management Consulting A/S (Ernst & Young Management Consultings overgang til Merkantildata).
2001-2003: Salgs- og marketingdirektør i Ementor med ansvar for 180 konsulenter og et budget på cirka to milliarder kroner. Medlem af direktionen og ansvarlig for HR og Intellectual Capital.
2003: Administrerende direktør for Ementor Danmark A/S.
Uddannelse
1992: HA i økonomi, sociologi og politologi med studier i Guatemala.
1994: 1. semester MBA, University of Washington, Seattle.
1995: Cand.merc. i økonomistyring, Handelshøjskolen i København.
Projektreferencer
DSB, NESA, Energi E2, Dansk Olie & Naturgas, DFDS Transport, Post Danmark, Sydkraft.
Privat
34 år, gift og har tre små piger.

Billedtekst
- Jeg vil bruge 50-60 procent af min energi på udadvendte funktioner i kontakt med kunder og partnere, siger Claus Thorsgaard, ny administrerende direktør for Ementor Danmark. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Den hidtidige salgsdirektør
Claus Thorsgaard afløser Finn Hindkjær Pedersen som
administrerende direktør for det økonomisk plagede Ementor A/S - resultatet af fusionen mellem den norske børsnoterede Ementor-koncerns danske
selskaber Eterra og Ementor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere