Færre it-arbejdspladser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Beskæftigelsen i it-branchen bliver stadig tilpasset konjunkturernes barske realiteter. Antallet af ansatte er det laveste i flere år som følge af, at virksomhederne skærer deres organisationer til. Men trods alt er der ikke tilbagegang over en bred kam.

Ser man på bundlinien af Computerworlds opgørelse over beskæftigelsen i it-branchen, tegner sig et kedeligt minus. 709 færre ansatte end det foregående regnskabsår.
Den nedadgående tendens bekræftes af stribevis af undersøgelser. Eksempelvis konkluderede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og HK på basis af ATP-baserede beskæftigelsestal for andet kvartal fra Danmarks Statistik, at antallet af it-job nu er på det laveste niveau siden efteråret 1999.
Beskæftigelsen i branchen faldt fra første til andet kvartal i år med 2.000 til 94.859. På to år er det et fald på ti procent. Hver femte dansker, der mister sit arbejde, bliver fyret fra en it-virksomhed.
Tilsvarende triste tal kommer fra Ingeniørforeningen (IDA). Antallet af arbejdsløse ingeniører stiger fortsat, og særlig skidt ser det ud for it-, tele- og elektronikbranchen. I det, som IDA definerer som it og data, steg arbejdsløsheden for ingeniørerne til 10,2 procent i juli fra 6,2 procent på samme tid sidste år. Går man tilbage til juli 2001, var arbejdsløsheden bare 3,9 procent.
Det er ikke så underligt, at regeringen i juli bremsede importen af udenlandske it-specialister ved at pille dem af positivlisten over udlændinge, der umiddelbart kan få arbejdstilladelse, uden at arbejdsgiveren behøver søge om tilladelse.
Lyspunkter
Dog er elendigheden ikke lige stor alle vegne. Graver man ned i delbrancherne, tegner sig et billede, hvor især leverandørerne af basis-software har hyret flere, end de har fyret. Her er en fremgang i beskæftigelsen på 808 medarbejdere.
Blandt de enkelte selskaber markerer giganten Microsoft sig med en stigning i antallet af ansatte fra 87 til 140. Men også mindre danske vækstvirksomheder har mandet sig op. IO Interactive har øget antallet af medarbejdere fra 50 til 72 i seneste regnskabsår. Danware er gået fra 32 til 43, og Cryptomathic er vokset fra 41 til 51.
Færre ansatte har blandt andre Computer Associates, Tellabs, Eurotrust og Roskilde-virksomheden Digiquant, som siden regnskabsaflæggelsen har måttet gennemføre yderligere betydelige nedskæringer.
Kigger man på forretningssoftware, viser der sig også en lille nettostigning på 196 flere beskæftigede. Blandt de store har både EDB Gruppen og SAP Danmark ansat folk, ligesom eksempelvis Scan-Jour, der netop er kommet ind blandt finalisterne i projektkonkurrencen om leveringen af et fælles
ESDH-system til sags- og dokumentstyring til den offentlige sektor.
Til gengæld har en anden finalist, Software Innovation, skåret ned på antallet af ansatte. Det samme har NCR Danmark, Bording Data og SimCorp. Service/driftsselskaber er den tredje gruppe, hvis søjle i diagrammet skyder til vejrs frem for at hænge med den tunge ende nedad. 245 flere ansatte blev det til. Blandt andet takket være DMdata, SDC af 1993 Holding (det tidligere Sparekassernes Datacenter) og Scandinavian IT Group, et datterselskab af luftfartskoncernen SAS, som i øvrigt satte dets it-selskab til salg i august.
Sorte pletter
Således lyspunkterne. I den anden ende ligger alle de kategorier, hvor der er fyret flere, end der er hyret. Her ser det jævnt skidt ud, om end to grupper skiller sig ud med markant dårlige tal.
Producenterne af udstyr til datanetværk er den ene. Det selskab, der mest markant trækker tallene ned, er Nettest, det engang så højtflyvende selskab i GN Store Nord-koncernen, som GN solgte for en krone til Axcel ved årsskiftet og måtte sende en engangsbetaling på 59 millioner kroner - blandt andet til omstruktureringer - i halen af.
Men også fiberoptikfabrikken OFS Fitel Denmark Holding skæmmer statistikken, og det er gået endnu værre, siden Computerworld opgjorde tallene i dette magasin med selskabets seneste årsregnskabstal. Da var der 570 ansatte. Siden er der gennemført flere nedskæringsrunder. Den seneste, som foregik i august, nedbragte antallet af ansatte fra 300 til 100.
Fabrikken var en af den tidligere ejer amerikanske Lucent Technologies' flagskibe. Ved salget til japanske Furukawa Electric i 2001 havde den omkring 700 ansatte og gav et overskud på 1,4 milliarder kroner.
Netop teleselskaberne skiller sig også ud med kraftige reduktioner i antallet af medarbejdere. TDC, der er trukket ud af den samlede opgørelse, gik fra 28.933 til 24.541 ansatte. De øvrige markerer sig ligeledes med nedskæringer - Sonofon, Telia og Orange med et par hundrede hver.

boks: Scandinavian IT Group sælges
Dårlig kreditværdighed har tvunget SAS til hurtigt at nedbringe selskabets gæld. Fly er solgt og leaset tilbage, ejendomsporteføljen er ved at blive omlagt, og den skandinaviske luftfartgruppes store it-datterselskab, Scandinavian IT Group, er sat til salg.

boks: Scandinavian IT Group sælges
Dårlig kreditværdighed har tvunget SAS til hurtigt at nedbringe selskabets gæld. Fly er solgt og leaset tilbage, ejendomsporteføljen er ved at blive omlagt, og den skandinaviske luftfartgruppes store it-datterselskab, Scandinavian IT Group, er sat til salg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere