Optimismen bider sig fast

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. september 2003.


Danske virksomheder - især de største - tror stadig mere på et økonomisk opsving med vækst i it-indkøbene. Den nu i flere kvartaler voksende optimisme fremgår af det nyeste it-investeringsindeks, som analysefirmaet IDC og Computerworld netop har udarbejdet.

IT-Indeks fjerde kvartal
Den rekordlave rente, højere aktiekurser og tre års økonomisk nedtur med besparelser har nu fået optimismen langsomt tilbage i erhvervslivet. De danske virksomheder har således i de sidste to kvartaler vist en stadig voksende interesse for at forøge it-indkøbene ifølge det seneste it-investeringsindeks for fjerde kvartal 2003 fra IDC og Computerworld.Indekstallet for fjerde kvartal i år er på 2,9 - det højeste siden tredje kvartal 1999 i den økonomiske nedturs startfase. Selve talværdien på 2,9 siger ikke noget om, hvor meget virksomhederne vil investere i nyt it. Det er mere forandringer i indekstallet over et tidsforløb, som kan bruges til at aflæse virksomhedernes stigende eller faldende forventninger til it-investeringer i en 6-12 måneders periode. For de seneste to kvartaler er it-indekset således vokset. - Det nye investeringsindeks viser en stigning over de seneste kvartaler, og især de store virksomheder er mere opmistiske om vækst i it-budgetterne, siger direktør Per Andersen, IDC Nordic
De store virksomheder forventes ifølge IDC at investere meget i sikkerhed. Emnet er i det seneste år kommet højt op på it-chefernes agenda.

Sådan laver vi it-investeringsindekset
Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic producerer hvert kvartal Danmarks eneste it-investeringsindeks. Det sker ved at spørge 400 erhvervsvirksomheder om de har "højere", "lavere" eller "de samme" forventninger til deres it-investeringer i de kommende 12 måneder i forhold til de seneste 12 måneder. Virksomhederne er repræsentativt udvalgt, så de giver et billede af det samlede danske erhervslivs forventninger til it-investeringer.
It-indekset måler således den forventede interesse for it-indkøb i fremtiden i forhold til tidligere på en skala fra 1 til 10. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er som en rullende fartmåler for, hvor tændte erhvervslivets virksomheder er for it-investeringer i de kommende 12 måneder sammenlignet med året før.

Billedtekst:
- Vi tror ikke, at it-investeringsindekset vil fortsætte væksten over de kommende to-tre kvartaler. Indekset ligger på et for tiden modent niveau i det næste år. Det kræver en mere klar forbedring af international økonomi og erhvervsliv før it-indekset vil tage et hop til endnu højere vækst, siger direktør Per Andersen, IDC Nordic. Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Især store virksomheder med flere end 500 ansatte har de største forventninger til vækst i fremtidens it-budgetter. Det er det traditionelle danske erhvervsbillede: Store virksomheder driver væksten. Det er også de store virksomheder som bliver mest nervøse i økonomiske nedture og kriser (Irak-krigen andet kvartal 2003).

Billedtekst:
Offentlige og handelsvirksomheder har i flere kvartaler vist vækst i forventninger til fremtidige it-investeringer - den samme tendens ses i IDC 2004-prognose, hvor de vil vokse hurtigere end det totale it-marked. For virksomheder i finans, tele, transport og fremstilling forventes ikke stærk vækst i 2004.

Billedtekst:
Der har været en beskeden, men stadig vækst i it-indekset i nu mere end et år. Kun afbrudt af et dyk i andet kvartal 2003 midt i Irak-krigen har virksomhederne vist voksende optimisme for nye it-indkøb. Indekstallet steg til 2,5 i andet halvår 2002 til 2,8 i første kvartal 2003, dykkede til 2,7 i andet kvartal 2003 (Irak-krigen), igen op til 2,8 i tredje kvartal 2003 og nu i sidste måling op til 2,9 i fjerde kvartal 2003. Generelt er tendensen, at optimismen bider sig fast i virksomhedernes voksende forventninger til nye it-investeringer.

Billedtekst:
Den største drivkraft i mindre og mellemstore virksomheders it-indkøb er de sidste års udsatte hardware-udskiftninger. Også administrativt software er højt på indkøbslisten i mindre og mellemstore firmaer, mens især større virksomheder trækker investeringer i it-service (outsourcing), sikkerhed og infrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere