Gigabit-frontkæmper slår endnu et slag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. september 2003.


Finn Helmer, manden bag Giga, har netop
afsluttet et projekt for Intel, som han fortsat arbejder fuldtids for. Fokus er hans kongstanke: 10 gigabit til alle hjem.

fiber-fortaler
Som en sand apostel forkynder Finn Helmer ufortrødent det gode budskab, at en 10 gigabit fiberforbindelse burde være hver husstands eje. Hvor langt verden er nået på vejen derhen, fremgår af den undersøgelse, han netop har udarbejdet for Intel, chip-giganten der blev hans arbejdsgiver ved overtagelsen af Giga i 2000. - I projektet ser jeg på, hvad der sker med fiberforbindelser i forskellige verdensdele. Udviklingen ser meget spændende ud og er godt i gang med at accelerere. De store spørgsmål er, hvor hurtigt kan man grave fiber ned; hvor hurtigt kan man etablere netværk. Mit bud er, at inden for fem år vil det udvikle sig til noget spændende. Da er forbrugerne klar, og det er prismæssigt tilgængeligt, siger Finn Helmer.Rapporten, hvori han præsenterer sine opdagelser og diskuterer, om det er realistisk med 10 gigabit til private hjem, er ved at blive fremlagt for Intel og kunderne. De skal finde ud af, om der er et marked at bære produkter til. Mere vil Finn Helmer ikke sige om Intels engagement.

Helmer helmer ikke
Sin personlige entusiasme lægger han imidlertid hverken skjul eller en dæmper på. Som vanligt lægger han heller ikke fingrene imellem i forhold til regeringen.- Danmark burde være verdensleder på det område. Vi kunne etablere et landsdækkende net og på den måde løfte hele samfundet til gavn for økonomien. Ad den vej ville vi sætte Danmark på it-verdenskortet og få andre til at komme her efter viden og erfaring. Det burde være regeringens opgave, siger han og fortsætter: - I øjeblikket tager græsrødderne mange initiativer. Antenneforeninger, boligforeninger og andre sammenslutninger lægger fiberforbindelser ind, så de får, hvad de skal bruge. Fremsynede folk, der er så interesserede, at de selv går ud med skovl og spade, driver værket. Det står og falder således ikke med en politisk beslutning og bevilling. Men sådan bliver vi bare ikke verdensleder, siger Finn Helmer. Han fremhæver det arbejde, som det nordvestsjællandske el-selskab NVE og også NESA har sat i gang for at give danskerne fiber, mens teleselskaberne er nærmest usynlige i den sammenhæng. Men mener, at der skal mere til. - Det er bedst, hvis det er politisk drevet, som det for eksempel er tilfældet i Korea. Jeg har forsøgt at så ideen så mange steder som muligt. Vinduet er åbent i måske to år. Vi er allerede overhalet af Sverige og Italien, der er virkelig langt fremme med fiber til hjemmet med henholdsvis omtrent 140.000 og 170.000 opkoblinger. Også Norge er længere fremme end Danmark, lyder advarslen. Investeringen i et landsdækkende fibernetværk anslår han til omtrent samme størrelse som en Storebæltsbro. Blot er den lettere at finansiere, argumenterer Finn Helmer, som peger på, at indtægterne vil begynde at rulle ind, så såre den første lille del er på plads og de første brugere koblet på. - Man burde stille krav om at få lagt fiber ned, hver gang man alligevel graver et hul i jorden til el, vand, fjernvarme og så videre. Sådan gør man i Holland. Så er det ikke dyrt. Fiber i sig selv koster ikke noget særligt. Det er arbejdskraften til at grave hullerne, der løber op, fra 200-300 kroner til 1.100 kroner pr. meter i byområder. Finn Helmer husker tilbage til Giga-dagene i 1998, da ingeniørene højlydt morede sig over tanken om 10 gigabit til hjemmene, i 1999, da de begyndte at tage muligheden alvorligt, og i 2000, da den første kunde var parat til at tage skridtet. Da var besparelsen kun 30-40 procent på ADSL i forhold til fibernetværk. Som det er nu, er 1 gigabit den højeste fiberhastighed til private hjem mod 6-13 megabit på ADSL. Finn Helmer beretter om kunder, internetudbydere, der siger, at 100 megabit er ved at være belastet 80 procent. Hans mission er at give folk 10 gigabit fra starten
- Så kan man sende alt til folk i deres hjem, uden at teknologien - men kun fantasien - sætter grænsen.

Udenlandske initiativer
I det globale perspektiv er Europa meget længere fremme end USA, når det gælder fiber. Asien er også godt med.
Blandt de udenlandske initiativer fremhæver Finn Helmer det, der blev taget af Stockholms kommune i 1994 med etableringen af det kommunalt ejede selskab Stokab, som lagde et lokalt fibernetværk. Det har givet stockholmsregionen et af Europas mest udbyggede fibernetværk til bredbåndskommunikation, der i dag omfatter en million kilometer fiber, som knytter 29 forstæder i regionen sammen. Senest her i juli er det udvidet med 35.000 undersøiske fiberkilometer til Gotland.Hvad selskabet angår, har Stockholm by lagt 50 millioner kroner i egenkapital, udbygningen af nettet er lånefinansieret, og Stokab har siden 1998 haft overskud på driften gennem leasing af fiber til teleselskaber, internetudbydere og kabel-tv-selskaber. I Frankrig har den lille by Pau i Pyrenæerne etableret sit eget netværk, Pau Broadband Country. Baggrunden var lukningen af store lokale virksomheder. Der var behov for et incitament til at trække nyt erhvervsliv til, og her brugte man fibernetværket som trækplaster. Også for de lokalområder i USA, der har satset på fiber, såsom Greene County ved Boston, har udgangspunktet været et ønske om at tiltrække erhvervsliv. For nogle har en isoleret beliggenhed skærpet behovet. I Holland er det universiteterne, der har ført an. Her er 11 universiteter og højere læreanstalter bundet sammen i et netværk med 20.000 brugere, der er knyttet op med forbindelser på 1 gigabit. De er ved at undersøge muligheder og omkostninger ved at få det opgraderet, fordi behovet - især i forskningsorganisationerne - er begyndt at vise sig.

Danmark burde være verdensleder på det område. Vi kunne etablere et landsdækkende net og på den måde løfte hele samfundet til gavn for økonomien. Ad den vej ville vi sætte Danmark på it-verdenskortet.
finn helmer, intel

Billedtekst:
- Man burde stille krav om at få lagt fiber ned, hver gang man alligevel graver et hul i jorden til el, vand, fjernvarme og så videre, siger Finn Helmer. Foto: Casper Dalhoff
Birger Hauge
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering