Den indiske forbindelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. september 2003.


Global outsourcing er oppe i tiden. Valtech rider med på bølgen gennem sit indiske joint venture, men erkender, at det ikke er for alle. Det kræver modenhed og evne til at manøvrere rundt om faldgruberne.

Outsourcing
Fordelene er højt besungne. Billig arbejdskraft af høj kvalitet, højtuddannede it-folk især i Indien til en brøkdel af hvad deres danske kolleger skal have i løn.
- Men det er ikke nogen gylden løsning på alle problemer. Mange opgaver - og kunder - egner sig ikke, siger projektleder Hans Christian Ove fra Valtech.
Konsulentkoncernen Valtech, hvis fokus er på forretningsmæssig udnyttelse af it- og internet-teknologi, etablerede i maj i år et joint venture-selskab (Valtech ejer 75 procent) med det indiske konsulent- og softwareservice-firma Ivega. Forud var gået 18 måneders arbejde i landet.
I Valtech Danmark er man ved at løbe konceptet i gang. To projekter for danske kunder har Valtech foreløbig koblet på sin Duoshore model, hvor en væsentlig del af arbejdet udføres af indisk arbejdskraft. Et pilotprojekt med det formål at lave en fælles it-løsning for detailhandelen med procesintegration mellem mærkevareleverandører og detailforretninger, samt etableringen af en javaplatform til at understøtte en medarbejderportal og kundeportal - en opgave på 2000 timer.

Kræver modne kunder
Valtech-modellen er lagt an på, at man så at sige kan komme ind fra gaden med sit projekt, og få dele af det udført i off-shore-teknologicentret Valtech Ivega i Bangalore. I praksis skal det enkelte projekt dog analyseres grundigt først, inden Valtech tør binde an med at sende dele af det sydpå.
- Det kræver en generel modenhed hos kunden, som skal være meget afklaret med sit behov og sine forventninger. Et eksempel på nogen, som ville have problemer med en off-shore-løsning, er de gamle dotcom-virksomheder, der i vidt omfang var karakteriseret af uklarhed om krav og specifikationer undervejs i processen, og af at det skulle gå endog meget stærkt. Når du flytter en del af arbejdet udenlands, er det langt sværere at agere hurtigt og letfodet og lave ændringer. Så vi ser blandt andet på, hvor klare i spyttet kunderne er. Kommer der ændringer? For så kan det blive besværligt, siger Hans Christian Ove.
I foranalysen, den såkaldte Valtech Duoshore Analysis, ser man på fem-seks dimensioner af opgaven. Frem for alt time-to-market - hvor hurtigt skal det gå: På budgettet - vil man spare penge eller have mere funktionalitet, på organisationen, samt på løsningens livscyklus - er den ny eller videreudvikling af en gammel, og hvad skal der ske på længere sigt.

Besparelser at hente
Hvad tidsperspektivet angår, er det kun på meget store løsninger, der er noget at spare. Derimod skal man være klar på, at det tager tid at eksekvere en offshore-løsning.
Til gengæld er der ifølge Valtech en reduktion af omkostningerne på 50-80 procent, som imidlertid reduceres til 45-50 procent, fordi der er overhead forbundet med det. Sagt med andre ord skal Valtech også tjene penge, og der er omkostninger til både at bringe indiske it-folk til Danmark og Valtech-medarbejdere den anden vej for at sikre en ordentlig videnoverførsel og et godt samarbejde. Visionen er, at kunden ikke skal mærke andet til offshore-engagementet end forbedringer på pris, tidsramme og funktionalitet.
- Det skal være som at hyre en entreprenør, som sørger for, at ens hus bliver bygget på bedste og billigste vis - om det så er med polske, tyske eller danske håndværkere. Men det er en hurdle, at få folk til at forstå det. I Duoshore-modellen er en dansk projektleder og en arkitekt bindeled mellem kunden, de indiske kolleger og projektet. Tilgangen til opgaven skal være en anden end den sædvanlige, pointerer Hans Christian Ove.
- Du kan ikke være en god offshore-projektleder, hvis du er meget procesorienteret. Du skal målstyre. Det er en fundamental forskel, som kan være svær for projektledere at håndtere. Man skal stole på dem i den anden ende, og det duer ikke med den meget detailorienterede processtyring. Kontrolfreaks vil ikke kunne lykkes. Man skal have tillid til, at de når deres mål - og naturligvis kontrollere det.

Fordomme gjort til skamme
Tilliden baseres i øvrigt også på, at Valtech Ivega er både ISO 9001:2000 series og CMM level 4 certificeret, tilføjer Hans Christian Ove.
Han påpeger i øvrigt, at de indiske medarbejdere har langt mere erfaring med offshore-arbejde end danskerne takket være udviklingen af den meget professionelle indiske off-shore industri.
- De er højtuddannede, de har ekspertisen, og de ved, hvordan man får det til at fungere. I Bangalore er det en kæmpeindustri, og mange har været udstationeret.
Fordomme om manglende initiativ hos de indiske medarbejdere og allehånde kulturbarrierer er gjort til skamme hos Valtech. De har også lært, at det sociale er kolossalt vigtigt, hvis samarbejdet skal fungere. Rent praktisk kommer en indisk systemarkitekt og måske en programmør til Danmark i en måneds tid eller to i den allerførste fase. Der skal skabes en fælles forståelse af projektet, og de skal kunne flyve hjem med et klart billede af opgaven, for at videnoverførslen kan foregå ordentligt.
Men det handler også om social interaktion og kommunikation. For, som Hans Christian Ove siger, så bliver de som kolleger, der blot sidder et andet sted.
- Uden det sociale element bliver samarbejdet mekanisk. På en måde er det som et ægteskab på langdistance. Man skal tage ud og bruge tid sammen ind imellem, ellers forsvinder gløden i forholdet. Uden kontakt glider man fra hinanden, og der opstår alle mulige misforståelser.

Ingen fyrede medarbejdere
I det daglige foregår arbejdet på et virtuelt kontor, og kontakten holdes gennem internet og telefonmøder. Visual Source Safe (VSS) og Concurrent Version System (CVS) bruges til versionsstyring, Buck Tracker til håndtering af fejl og ændringer, og Interwise voice over IP til kommunikation. Nok et vigtigt værktøj er Messenger, som de indiske medarbejdere har pligt til at logge på, når de møder på arbejde. Og så er der telefonkonferencer, når man ikke kan skrive sig ud af det.
Kritik af fjernarbejde fra it-fagforeningerne finder Hans Christian Ove forfejlet.
- Vi har ikke fyret medarbejdere på grund af den her model, bare fået nye muligheder. Det handler om, at vores folk bliver endnu dygtigere og yder på et andet område. At forskning og udvikling foregår i værtslandet, og selve produktionen er lagt ud i verden, er jo heller ikke nyt. Nu er det bare viden, det handler om. Jeg tror ikke, tidligere tiders fabriksarbejdere er kede af, at deres gamle arbejde blev flyttet ud, mens det mere videntunge blev udviklet. Og det er samme tendens, der gør sig gældende her.

Boks
Indien rykker op på outsourcing-stigen

Den globale arbejdsplads
Flere og flere selskaber rykker stadig mere avancerede opgaver til Indien. It er fortsat i fokus med udgangspunkt i software-centret Bangalore, som på det seneste har fået selskab af Hyderabad, Chennai, Mumbai og Pune som vækstcentre på it-outsourcing området. Men andre opgaver kommer til.
Verdensbanken har rost Indien for landets succes med at udvikle en it serviceindustri på tværs af grænser. Her har Indien udviklet sig til verdensleder, vurderer Verdensbanken.
Verdens største it-selskaber har omtrent over en kam etableret forsknings- og udviklingscentre i landet. IBM er f.eks. kommet på plads i Bangalore for nylig. Oracle er også rykket ind, og Peoplesoft er på vej. Serviceselskabet EDS er på vej til Mumbai, mens Microsoft har travlt med forskning og udvikling i Hyderabad.
Seneste tendens er outsourcing af avancerede opgaver med højere indtjeningsmargin. Finansselskaber som J.P. Morgan Chase har etableret research-afdelinger med junioranalytikere i Mumbai, ligesom konsulentfirmaer som det Silicon Valley baserede konsulentfirma Frost & Sullivan har etableret et analysecenter i Chennai. Den globale omfordeling af job tegner sig som en kraftfuld kilde til global vækst i de kommende generationer, vurderer Brad DeLong, professor i økonomi ved Berkeley University. Han advarer mod en negativ reaktion i form af protektionisme, som vil være skadelig for økonomien både i syd og nord. I Indien vil udviklingen sikre investeringer i jobskabende industrier, og i USA er der trods alt stadig syv amerikanske job i software og systemdesign for hver fire job i 1995. hjort

Billedtekst:
- Et off-shore engagement skal være som at hyre en entreprenør, som sørger for, at ens hus bliver bygget på bedste og billigste vis - om det så er med polske, tyske eller danske håndværkere, siger projektleder
Hans Christian Ove fra Valtech.

Billedtekst:
Valtech har i forbindelse med sit Duoshore koncept haft besøg af kolleger fra Valtech Ivega i Bangalore, Indien. Ananta Shamal (tv.) og Jagannathan Veeraraghavan oplevede sne for første gang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere