Grøde i it-investeringer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. august 2003.


Både hardware- og softwareleverandører har grund til optimisme. Der er generelt større forventninger til investeringer de kommende tre år, skriver PLS Rambøll i rapporten IT i praksis 2003.
investeringslyst
Såvel den offentlige som den private sektor vil igen gribe til lommerne og indkøbe it.
Digital forvaltning topper med store forventninger om stigende investeringer i portalløsninger til elektronisk service og digital signatur. Softwarearkitektur kommer også i fokus. Virksomhederne prioriterer andengenerations ERP.
Ambitioner om effektive forretningsprocesser og bedre kundebetjening gør det til området, hvor der forventes de største investeringer. Også kontorsystemer ventes der at blive brugt flere penge på - et fænomen, der blandt andet tilskrives Microsofts licenspolitik.
I sin ottende årsrapport om it-anvendelsen i danske Top 500 virksomheder har PLS Rambøll for første gang inkorporeret svar fra virksomhedernes øverste forretningsansvarlige.
At de - interessant nok stik imod it-chefernes formodninger - ikke ønsker at reducere it-omkostningerne fremgår klart. Stillet over for valget mellem ti forskellige områder for mulig reduktion af udgifterne placerer de it nede på en ottende plads.
- Det er meget positivt. Der har været en tendens til at hænge med mulen, efter dotcom-boblen brast. Realiteten er imidlertid, at der bruges mere it end for tre år siden. Og det er der ikke noget at sige til, for analysen viser også, at ROIt - afkastet af investeringer i it - er stigende, siger Tony Franke, direktør i brugerorganisationen Dansk IT.
Leveret varen
Rapporten viser blandt andet, at når det gælder udviklingen i effektivisering af interne processer i den private sektor, så er syv af otte resultatområder i en positiv udvikling.
- It-cheferne har leveret varen. Der er en positiv udvikling i udbyttet af it-investeringerne. Men presset mod dem fortsætter, siger den ansvarlige for analysen, underdirektør Ejvind Jørgensen fra PLS Rambøll Management.
Han kritiserer dog, at det stadig er for få, der systematisk følger op og måler effekten af investeringerne - især i det offentlige.
Undersøgelsen afspejler, at der stadig er betydelig forskel på situationen i den offentlige og private sektor. Eksempelvis prioriterer de offentlige virksomheder i dag stabilitet højere end forandring. Og den private sektor har langt den største fokus på at strømline processer mellem leverandører, kunder og partnere end den offentlige.
Til forsvar for de offentlige it-chefer fremgår det imidlertid også, at der er stor forskel på, hvor beslutningerne træffes. De private it-chefer er i højere grad herrer i eget hus og sidder for bordenden for eksempel ved sourcing-beslutninger.
- Det er vigtigt at tænke mere markedsorienteret i den offentlige sektor, siger Ejvind Jørgensen.

Billedteskt:
Der har været en tendens til at hænge med mulen, efter dotcom-boblen brast. Realiteten er imidlertid, at der bruges mere it end for tre år siden, siger
Tony Franke, Dansk IT.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere