Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. august 2003.
KMD vil klare sig godt uden for det kommunale ejergreb. Men kommunerne skal passe på konsekvenserne ved et eventuelt salg.
Klar til salg
Konkurrencetilsynet vil næppe tillade, at KMD får en dansk ejer ved et eventuelt salg. Men selskabet har en række kompetencer, der kunne bruges i international sammenhæng, mener Niels Bjørn-Andersen, professor ved Institut for Informatik på Handelshøjskolen i København.
- Man kan sagtens forestille sig, at en global spiller ville have glæde af virksomhedens kompetencer. KMD har mange kvaliteter. Den er blevet en stadig mere selvstændig virksomhed, som sælger sine ydelser på et frit marked i konkurrence med andre. Og den har været gennem en turnaround-proces, så den er blevet mere effektiv - selv om der stadig er plads til forbedringer, siger Niels Bjørn-Andersen.
Som potentiel køber nævner han den store amerikanske koncern EDS, Electronic Data Systems Corporation.
Andre iagttagere peger på, at en skandinavisk løsning ville være mere sandsynlig, blandt andet på baggrund af KMD's ekspertise på lovsystemer. På det offentlige marked er svensk-finske Tieto Enator størst i Norden.
I en dansk løsning er en monopolistisk CSC-KMD kombination udelukket. Maersk Data har tidligere tilkendegivet interesse, men Niels Bjørn-Andersen er ikke sikker på, selskabet ville kunne få lov at købe KMD.
At KL hidtil har afvist at sælge KMD, trods den stadigt voksende kritik af ejerskabet og KMD's de facto monopol i kommunerne, forstår han godt.
- Der er ganske vist en stor kapital at hente ved et salg, men den bliver ændret til løbende udgifter. Kommunerne skulle fremover betale for deres ydelser på en anden måde, og det bliver næppe billigere, hvis KMD bliver overtaget af en udenlandsk spiller. Den pågældende køber skal jo tjene prisen på en mia. kr. eller mere ind igen.
Niels Bjørn-Andersen kan sagtens forestille sig, KL kunne nå til enighed om at sælge KMD. Der er jo en betydelig indtægt at hente.
- Men spørgsmålet er så, hvem får den? Vil den gå tilbage til kommunerne, eller vil staten blande sig som ved Gentofte Kommunes salg af NESA? Der er en god grund til ikke at sælge, så længe man ikke ved, om man kan få lov at beholde pengene.
Endelig har kommunerne med ejerskabet indflydelse på standarder, systemer og prioritering i KMD.
- Som det er, har de ikke blot en effektiv it-administration, men også Business Intelligence gennem KMD. Det er et ganske stærkt værktøj i de løbende forhandlinger med regeringen f.eks. om bloktilskud. Den betydelige information i og indflydelse på KMDs systemer og statistikker risikerer de at miste, i det øjeblik de sælger KMD, siger professor Niels Bjørn-Andersen.