KMD tabte CSC vandt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. august 2003.


FESD-deltagere

Syv konsortier har deltaget i den intense kamp om en kontrakt, der kan sikre dem en central position ved leveringen af et fælles offentligt elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem. CSC med Scanjour og PLS som underleverandører er blandt dem, der går videre til forhandlingsrunden. Resultatet af projektkonkurrencen offentliggøres først i næste uge. Men ifølge oplysninger til Computerworld, som har talt med en lang række personer med engagement i det såkaldte FESD-projekt, står det helt klart, at CSC er inde i varmen, mens KMD er ude i kulden. Det har ikke været muligt at få bekræftet navnene på de øvrige to vindere. Men Computerworld erfarer, at Accenture med Traen Informationssystemer og Rambøll Informatik som underleverandører, Software Innovation med PLS og Eterra, samt IBM med EDB-Gruppen og GoPro Landsteinar Group ligger i førerfeltet.
Dem, der sandsynligvis ikke kommer videre, er dermed Maersk Data Public med Novo Nordisk IT, PWC og Deloitte & Touche samt WM Data med PLS.

Nederlag giver chokbølger
Den allerstørste overraskelse er, at KMD med sit dybe kendskab til den kommunale it-sektor, nær-monopolstatus som leverandør til kommunerne og omkring 40 procent af alle installationer i det offentlige ikke var i stand til at kvalificere sig. Det vil ifølge iagttagere sende chokbølger gennem hele den kommunale sektor.
Med i KMD-konsortiet er Microsoft og - bemærkelsesværdigt - Dansk Internet Selskab (DIS). DIS er mest kendt for sine intranetløsninger, men har også et dokumentstyringssystem, Intrasuite ESDH, i produktpaletten og er kendt for at have et solidt fundament i staten frem for kommunerne.

SCS som forventet
Derimod var CSC, det tidligere statsejede Datacentralen, der sidder tungt på de statslige udbud, på forhånd tippet blandt vinderne. Ikke mindst fordi CSC har allieret sig med ScanJour, der er blandt Danmarks førende leverandører af systemer til elektronisk dokumenthåndtering, digital forvaltning og personaleadministration. ScanJour har leveret systemer til eksempelvis Gentofte, Holstebro og Brøndby kommuner, Fyns og Storstrøms amter, flere ministerier samt Folketinget.

Nødvendigt at være med
Det har - naturligt nok - ikke været muligt at få officielle kommentarer til resultatet. Men adspurgt om KMD's deltagelse i lyset af, at KMD har travlt med at udvikle sit eget næste-generations ESDH-system parallelt med FESD, siger administrerende direktør Lars Monrad-Gylling: - Længe inden FESD har vi etableret vores egen plan for en produktfornyelse på området. Det munder ud i vores KMD Sag, som vi er i gang med at videreudvikle med dokument- og journalstyring. I projektkonkurrencen på et beslægtet område har vi valgt at gå sammen i et konsortium med andre og strikke dele af vores teknologi sammen med deres. Man bruger energi uden at være sikker på at få noget ud af det. Omvendt er vi så store i den offentlige sektor, at vi føler os forpligtet til at bidrage til udviklingen af standarder. Omkostningerne er måske spildt, men det er sådan lidt en 'krigsomkostning' ved at deltage i det her spil. Ligegyldigt om vi vinder eller taber, har vi sympati for projektet og vil gerne bidrage.

Bringer orden i kaos
Efterhånden som rygtet om, at KMD ikke kom med i FESD-forestillingen, bredte sig blandt kommunerne, udtrykte flere bekymring. Blandt andet med tanke på snitflader til de typisk KMD-dominerede fagsystemer.
- Det ved jeg ikke, om de skal være så bekymrede for. FESD er et udbud på et område, hvor der allerede er et tocifret antal løsninger derude. Og vores hverdag er, at vi har integration til de mange platforme. Ambitionen i FESD om at strømline nogle af de værktøjer og give en grad af standardisering sympatiserer jeg med. Kan FESD medvirke til at bringe orden i kaos, tror jeg, alle vil synes, det er en god ide. Bliver vi leverandør, vil jeg være glad. Bliver vi ikke leverandør, vil jeg være glad for, at der sker en strømlining alligevel, siger Lars Monrad-Gylling.
Styregruppen for FESD har i øvrigt ved et møde tidligere i august vedtaget at nedsætte et såkaldt Dialogforum med deltagelse af de relevante, store leverandører. Her skal man arbejde for at sikre, at opgaven med at løse integrationsproblemer bliver løftet.

Boks:
ESDH og FESD
ESDH - Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering (Grundlaget for digital forvaltning).
FESD - Fællesoffentligt Elektronisk Sags- og Dokumenthåndterings initiativ.
Læs mere på www.e.gov.dk/fesd

Boks:
Resultatet blev mildest talt overraskende. Kommunernes eget selskab KMD blev hægtet af i første runde i konkurrencen om levering af en ESDH-løsning til den offentlige sektor. Til gengæld kom ærkekonkurrenten CSC med i puljen af tre selskaber, der går videre til næste runde.

Billedtekst:
Ingelise Bogason har som administrerende direktør for CSC med rødder i det gamle, statsejede Datacentralen haft vind i sejlene på det seneste. Nu kommer CSC sammen med ScanJour med i FESD-projektet.

Billedtekst:
Kommunerne ejer stadig KMD, som dog kun vandt 20 pct. af de kommunale udbud sidste år. Administrerende direktør Lars Monrad-Gylling vender i stigende grad blikket mod forretninger i den private sektor. Nu må han vinke farvel til FESD'en.

Foto: Torben Klint




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere