Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. august 2003.
BEA Systems har sat kursen mod at lette livet for udviklerne og øge brugervenligheden i sine systemer.
Udviklingsværktøjer
BEA har sat sig som mål ved hjælp af sin integrationsteknologi at bringe it-afdelingerne tættere på forretningen. Gabet er for stort i dag, mener BEA's tekniske direktør Kenneth Skov.
- It halter i dag bagved ændringer i forretningsprocesser for eksempel, når en virksomhed overtager en anden, og it-systemerne skal integreres. Der vil altid være et lille gab mellem, hvad it-afdelingen kan levere, og hvad forretningen efterspørger, men gabet skal gøres mindre, siger Kenneth skov.
- Vi har øget funktionaliteten i vores applikationsserver, WebLogic, betydeligt. Der er en naturlig konvergens mod integrerede platforme. Al integration er udvikling og vice versa, og en applikationsserver er den naturlige platform for udvikling, siger administrerende direktør Jørn Bo Jacobsen, BEA.
Familie af værktøjer
Samtidig positioneres WebLogic ikke længere som blot og bart en applikationsserver, men som en Application Platform Suite (APS). Betegnelsen dækker over, at WebLogic i dag består af en hel familie af softwarekomponenter til udvikling og integration af it-systemer.- Det er nødvendigt for leverandørerne af applikationsservere i dag at have en samlet platform, der udgøres af en samlet familie af værktøjer, vurderer Kenneth Skov.
BEA har i den seneste udgave af WebLogic, version 8.1, tilføjet en lang række værktøjer, der skal gøre det lettere for udviklere af Java 2 Enterprise Edition-programmer (J2EE) at anvende WebLogic som udviklingsplatform.
Det gælder blandt andet det grafisk orienterede udviklingsværktøj WebLogic Workshop.
Med systemet kan udviklere designe web-sider, udføre Java-kodning og komme i forbindelse med tredjeparts-applikationer og databaser.
Omfatter alt
Workshop er ikke bare en skal, men en helt ny programmeringsmodel. Det er et fælles værktøj, som i modsætning til de tidligere versioner af Workshop omfatter alt, og ifølge Jørn Bo Jacobsen ikke kræver speciel viden at anvende. For eksempel er det således ikke længere nødvendigt at anvende tredjeparts udviklingsværktøjer som for eksempel JBuilder fra Borland. - Vi har lært af Microsoft, der er gode til at lave let tilgængelige udviklingsværktøjer. Workshop vil jeg nærmest betegne som en slags Visual Basic for J2EE. Værktøjet medfører, at 70 procent af et system kan bygges af ikke-eksperter, mens kun de resterende 30 procent kræver egentlig programmør-kompetence, siger Jørn Bo Jacobsen.
Få specialister
- Det har hidtil været ganske komplekst at udvikle J2EE-applikationer på applikationsservere, og det er også komplekst at administrere dem i dag, forklarer Kenneth Skov. Han tilføjer:
- For blot et par år siden var der kun ganske få, der kunne udvikle i J2EE, og der er stadig ikke J2EE-specialister nok. Det skyldes blandt andet, at det kræver en lang indlæringstid at blive fuldbefaren J2EE-programmør. Derfor er det vigtigt at gøre udviklingsarbejdet simplere, så man kan anvende specialisterne til specialistopgaver.
Næste skridt for BEA bliver at indføre værktøjer i WebLogic til styring af applikationer i hele deres livscyklus (Application Lifecycle Management). Det sker i den næste store opdatering af WebLogic-familien.
Billedtekst:
Kenneth Skov: BEA Systems: - Det er vanskeligt at håndtere integration og portaler med traditionelle udviklingsværktøjer.
Billedtekst:
Jørn Bo Jacobsen, BEA Systems: - Med version 8.1 af WebLogic har vi sat fokus på udviklingsværktøjerne.