Oracle jager med konkurrenterne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


Nyhedsanalyse:

Opkøb
Det var en helt ny og fundamentalt anderledes verden, cheferne for alverdens ERP-firmaer vågnede op til nytårsmorgen efter årtusindskiftet. De sidste års boom i ERP-investeringerne fra virksomheder, hvis livsvigtige it-systemer skulle kunne følge med ind i det 21. århundrede var definitivt slut. Siden har livet for ERP-leverandørerne langtfra været en dans omkring guldkalven. Og lige nu sker så det, analytikere og iagttagere i et par år har spået ville komme: En bølge af fusioner og forsøg på overtagelser er brudt løs. Oracles bud på at overtage PeopleSoft for 5,1 milliarder dollars kommer blot en uge efter at PeopleSoft selv bebudede en overtagelse af konkurrenten J.D. Edwards. Købet af J.D. Edwards kan nu blive annulleret, hvis PeopleSoft bliver overtaget af Oracle, fordi Oracle forbeholder sig ret til først at revurdere grundlaget for fusionen.

Derfor blander Oracle sig
Men hvorfor blander Oracle sig egentlig? Det er der en del bud på. For det første hidrører den væsentligste del af Oracles omsætning stadig fra salg af databaser, mens salget i Oracles applikationsforretning er faldet til nu at udgøre 26 procent af den totale omsætning. IBM har en marketingaftale med J.D. Edwards og flere branchekilder mener, at Oracle ikke vil sidde på sin flade og se IBM's hardwareplatform og IBM's database få sig en ordentlig bid af markedet uden, at IBM rører en finger, og det vil ske, hvis PeopleSofts overtagelse af J.D. Edwards bliver til virkelighed.Oracles udspil kunne umiddelbart ligne et klodset forsøg på at stikke en kæp i hjulet på fusionen mellem PeopleSoft og J.D. Edwards. Men det kan også opfattes som et endda særdeles smart skaktræk fra den drevne Ellison, der er kendt som Èn af de frækkeste slagterhunde i it-branchen. - Oracle har sin egen version af fremtiden, og den kører på Oracles applikationsserver med Oracles database i ryggen. Hvis Oracle ender med at eje den samlede installerede base af PeopleSoft- og J.D. Edwardskunder, så går vi klart en interessant tid i møde, siger Datamonitor-analytikeren Martin Atherton til nyhedstjenesten silicon.com. Gartner anbefaler sine kunder at slå koldt vand i blodet og ikke købe produkter fra hverken PeopleSoft eller J.D. Edwards, før der er faldet ro over tingene. En anbefaling, der rammer omsætningen hos begge firmaer.

Bliver næststørst
Hvis PeopleSofts aktionærer siger ja tak til Oracle bliver databasegiganten verdens klart næststørste ERP-firma efter SAP og får nye teknologier og en stor kundebase med i købet.Hvis aktionærerne derimod vender tommelfingeren nedad, så har Oracle uden omkostninger skabt ustyrlig megen turbulens for fusionen mellem PeopleSoft og J.D. Edwards. Det vil såvel Oracle som de andre ERP-leverandører forstå at udnytte.PeopleSoft har i lighed med mange andre virksomheder forberedt et forsvar mod fjendtlige overtagelser. Det består i en såkaldt giftpille, som betyder, at der udstedes flere aktier, så prisen på virksomheden bliver højere, og det dermed bliver svært for aktionærerne hurtigt at skille sig af med den.Oracles øverste chef Larry Ellison har i et åbent brev til PeopleSofts topchef Craig Conway krævet, at giftpillen bliver fjernet, så PeopleSofts aktionærer hurtigt kan forholde sig til Oracles tilbud.
Omvendt truede Craig Conway med at slæbe Oracle i retten for at få dommeren til at afvise gyldigheden af Oracles overtagelsesforsøg. I onsdags besindede PeopleSofts topchef sig angiveligt og trak truslen om søgsmålet tilbage.

En ny bejler
En ting står klart. Oracle har fået sat PeopleSoft til salg trods ledelsens indædte modstand. En række spekulationer går derfor nu på, om PeopleSoft-ledelsen håber på, at virksomheden bliver solgt til anden side. I den forbindelse er IBM, Microsoft og SAP nævnt som mulige købere.I den trio synes SAP at være den eneste naturlige køber, men SAP har aldrig været til store opkøb af konkurrerende virksomheder. IBM har historisk set været dårlig til at håndtere applikationssoftware og Microsoft går efter et helt andet og lavere segment af ERP-markedet end PeopleSoft.
Fjendtlige overtagelser er om ikke ukendte så i hvert fald usædvanlige i softwarebranchen, hvor virksomhedernes væsentligste aktiv - medarbejderne - kan tage deres gode tøj og gå, hvis de ikke bryder sig om den nye ejer. For otte år siden bød IBM 3,5 milliard dollars for Lotus Development i et fjendtligt overtagelsesforsøg. Som bekendt har IBM ejet Lotus siden. Invensys har også netop solgt Baan til en gruppe af investorer for 135 millioner dollars uden, at den handel kan karakteriseres som fjendtlig.

SAP på sidelinien
SAP holder sig indtil videre på sidelinien og iagttager konkurrenternes slagsmål for åbent tæppe. For SAP betyder slagsmålet formentlig, at PeopleSoft-kunder på ny kan blive potentielle SAP-kunder.
Hvad der blandt andet vil kunne skræmme PeopleSoft-kunderne væk er, at Larry Ellison har bebudet, at Oracle ikke vil videreudvikle PeopleSofts systemer. Version 7 vil stadig blive understøttet, men Oracles langsigtede strategi er at flytte PeopleSofts kunder over på sit eget ERP-system.
Denne strategi kan vise sig at sparke tilbage. For hvis PeopleSofts kunder skal skifte system, er det ikke givet, at de vælger at satse på Oracle.

Udfordring til Microsoft
Oracles eventuelle overtagelse af PeopleSoft er et vink med en vognstang til Microsoft om, at Oracle har til hensigt for alvor at udfordre Microsoft. Ikke kun på databaseteknologi, men også på applikationssoftware.
Larry Ellison har længe gjort sig til talsmand for, at der skal ske konsolideringer i softwarebranchen. Måske kan en overtagelse af PeopleSoft være Oracles signal til omverdenen om, at den helt store kamp om softwaremarkedet for alvor er startet.

Oracle slår simpelthen
modstanderne ud
(Butler Group)

Markedet for
applikationssoftware er gået fra at være kedeligt til
kaotisk
(Datamonitor)

På trods
af branchens
megen snak om åbenhed og valgmuligheder er der ikke meget af nogen af
delene til brugerne
(Datamonitor)

Billedtekst:
Oracles udspil kunne umiddelbart ligne et klodset forsøg på at stikke en kæp i hjulet på fusionen mellem PeopleSoft og J.D. Edwards. Men det kan også opfattes




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering