Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.
Kampen om ERP-markedet er kun lige begyndt. Det er på mellemmarkedet, det store slag kommer til at stå, vurderer ekspert.
Marked i opbrud
"De tre svenske I'er, IBS, IFS og Intentia, er på min observationsliste. Det samme er EDB Gruppens system ASPECT/4."
Den danske ERP-ekspert Herbert Nathan vurderer, at endnu flere af de ERP-systemer, der befinder sig i det mellemste segment af markedet, risikerer at forsvinde eller blive fusioneret.Herbert Nathan er tidligere partner i konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC Consulting). Nu har han stiftet firmaet Herbert Nathan & Co. med speciale i rådgivning inden for ERP. Han lægger i disse dage sidste hånd på en gennemgribende analyse af det danske ERP-marked.- Der vil soleklart blive færre ERP-leverandører i fremtiden. Der er især pres på de svenske I'er, og jeg venter at enten to eller alle tre firmaer vil fusionere. Det skyldes både deres markedsmæssige og teknologiske situation. De har både bredt sig for meget ved at satse på at udvikle meget omfattende systemer og er samtidig tyndt repræsenteret på mange markeder, forklarer Herbert Nathan og tilføjer:- Udviklingen inden for e-handel har lagt et teknologisk pres på leverandørerne. Ingen af firmaerne i det mellemste marked er specielt store, når det gælder om at følge med i den teknologiske udvikling. For eksempel har en mastodont som for eksempel SAP 8.000 udviklere, mens et firma som IFS i alt har omkring et par tusinde ansatte.
Klemte leverandører
Når kampen på mellemmarkedet er så hård, skyldes det, at leverandørerne er klemt. Herbert Nathan vurderer, at de fleste af leverandørerne sidste år kun solgte så mange systemer, der kan tælles på Èn hånd. Nogle firmaer har endda kun fået en enkelt ny kunde hele sidste år, og det er ikke holdbart i længden, pointerer han.
Men der er et potentielt pænt dansk marked for leverandørerne i det mellemste ERP-segment. Det er produktionsvirksomheder med omkring 500 ansatte og omkring 150 ERP-brugere:
- Softwaren i sådanne ERP-systemer koster typisk et par millioner kroner. Hvis man kan sælge, implementere, servicere, vedligeholde og opdatere omkring ti-femten systemer om året, kan man holde en forretning kørende, forklarer Herbert Nathan.Når han også peger på ASPECT/4 som et af de systemer, som kunne forsvinde fra markedet, skyldes det, at det er et aldrende system med omkring 20 år på bagen. Han er i tvivl om EDB Gruppens fremtidige udviklingsstrategi for systemet:- EDB Gruppen ejer også Strongline, der udvikler Scala-systemet, og er desuden forhandler af både Axapta fra Microsoft Business Solutions (MBS) og SAP's systemer. ASPECT/4 har været en guldgrube for EDB Gruppen, fordi firmaet har satset på at udvikle brancheløsninger, men systemet kan for eksempel ikke håndtere e-handel tilstrækkeligt, påpeger han.
Tror ikke på overtagelse
Herbert Nathan tror ikke på, at Oracle kommer til at overtage PeopleSoft:
- PeopleSoft ønsker ikke at blive overtaget af Oracle, og der er tale om to meget forskellige virksomhedskulturer. Samtidig ville det være synd for markedet. Både PeopleSofts og Oracles produkter er gode, men de passer ikke naturligt sammen. Der virker fusionen mellem PeopleSoft og J.D. Edwards meget mere fornuftig, siger han.
- Hvis en fusion mellem Oracle og PeopleSoft blot betyder, at PeopleSofts teknologi opsluges af Oracles E-business Solutions, så vil det formentlig bare efterlade et endnu større marked til SAP, tilføjer han.
Store forskelle i Danmark
I Danmark har Oracle været på markedet et antal år og har omkring 75 ERP-kunder. Alene sidste år kunne Oracle tilføje syv nye danske kunder, der alle har en omsætning på den rigtige side af en milliard kroner.
Omvendt har PeopleSoft og J.D. Edwards ikke formået at få et klart gennembrud herhjemme. PeopleSoft har selv etableret sig med kontor i Danmark, mens J.D. Edwards' produkter forhandles af SYSteam, der er svenskejet.
Begge firmaer har nogle få store kunder, men en fusion mellem de to firmaer ville give flere muskler på det danske marked, vurderer Herbert Nathan.
Microsoft vil få succes
Microsoft Business Solutions (MBS) står stærkt på det danske ERP-marked i kraft af sin kanalstrategi med op imod 50 forhandlere af Axapta, mener Herbert Nathan:- Selvom MBS muligvis vil skære ned på antallet af forhandlere, så vil det lykkes med Axapta. For Intentia og IFS gælder det derimod, at kunderne kun kan købe deres systemer hos firmaerne selv, siger han.
Usikker fusion
Når det gælder Baans fusion med SSA Global Technologies, der står bag systemerne BPCS og Masterpiece, tegner billedet sig noget usikkert mener Herbert Nathan:
Herhjemme er fusionen dog en god ting for begge firmaer, fordi de vil stå stærkere sammen på markedet end hver for sig, siger han. Desuden har de nogenlunde samme strategi med at satse på produktionsvirksomheder, forklarer han.
Billedtekst:
Herbert Nathan: - Når man køber ERP-system, bør man anlægge en risikovurdering, når det drejer sig om de mellemstore og små lokale leverandører.