Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.
Med en Java-maskine indbygget i en printer kan den komme på internet. Det giver nye muligheder for print-løsninger.
Printere på internet
Man behøver ikke længere at bevæge sig op i dyre printere for at finde indbygget intelligens. Selv relativt billige maskiner har i dag indbygget intelligens til for eksempel overvågning af forbrugsstoffer og papirstop. Det gør livet lettere for både brugere og it-administratorer.
- Udgangspunktet for vores intelligente løsninger er en indbygget web-server i printerne, der er baseret på vores variant af Java, HP Chai. Indtil nu har det mest været anvendt til at lave kundetilpassede ting, men vi er på vej ud over den indledende fase og nu bliver specialtilpassede produkter i stigende grad til hyldevarer, siger produktchef Nikolaj Takla, HP.
Som eksempel nævner han en løsning til print af visitkort, der kan nedsætte stykprisen drastisk.
- Der er i dag mindre forskel på printere set som rent fysiske enheder. Med internet- og Java-teknologi er der sat fokus på aktive og løsningsbaserede maskiner, påpeger Nikolaj Takla.
Både soft- og hardware
Det er især på softwaresiden, at der sker store fremskridt for printerne, og mængden af software i printerne vokser støt og roligt, men hardwaresiden udvikles også meget hurtigt.
Mange printere har også fået indbyggede harddiske, der kan anvendes til at gemme udskrivningsjob og sikre dem, og printerne bliver samtidig forsynet med stadigt hurtigere processorer.
Som et eksempel på en løsning, hvor printerne optræder som autonome enheder, nævner Nikolaj Takla, at den tyske stålgigant Thyssen Krupp har sat printere til selv at søge på en række hjemmesider, hente informationer der og endelig udskrive informationerne.
Et andet eksempel er en løsning, hvor et stort italiensk transportfirma hos sine chauffører har sat printere op, der modtager plukkelister i PDF-format via e-post og udskriver dem automatisk.
Eksamensprojekt
Et hold datamatiker-studerende har anvendt HP's teknologi i et eksamensprojekt hvor rejsende med kreditkortbetaling til en printer kan modtage skræddersyede nyheder, så de får udskrevet danske nyheder i lufthavenen i København og lokale nyheder og oplysninger om reservation af udlejningsbil udskrevet i for eksempel Hongkongs lufthavn. De studerende fik et 13-tal for projektet.
Men selv om printerne for alvor er kommet på internet, så har forsøget på at lave en særlig internet-protokol IPP (Internet Printing Protocol) til udskrivning på fjerne printere via nettet lidt skibbrud.
- Protokollen findes, men få virksomheder anvender den. IPP kan ikke passere gennem en firewall og ikke mange vil placere printere uden for deres firewall. Det ville også optage en stor mængde IP-adresser, siger Nikolaj Takla og tilføjer.
- I stedet anvender vi e-mails som kommunikationsmiddel. E-mails i dag er så udbredte, at det nærmest er en standard.
Billedtekst:
Nikolaj Takla, HP: - Fokus inden for professionel udskrivning er på printere som aktive løsningsbaserede maskiner.