Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.
tendens: Der er talprognoser, og så er der virkelighed. Alle taler om konsolidering på server-området. Men hvorfor skal man gøre det? IDC's direktør Per Andersen svarer på en håndfuld brændende spørgsmål.
Er det prisudviklingen, der betyder, at man skal vælge færre store frem for mange små servere? Hvor ser du fordele og ulemper?
- Den generelle tendens går mod færre og større servere. Det skyldes kombinationen af to forhold: De største udgifter ved at drive servere - mere end 60 procent af udgifterne ifølge IDC analyser - er personudgifter til drift. Det er derfor mere effektivt at drive enkelte større servere. Samtidig er serverne blevet langt mere stabile, og virksomhederne er derfor ikke så sårbare med større server-enheder som tidligere.
Imod server-konsolidering taler fleksibilitet og muligheden for at have specialiserede servere med gode pris- og ydelsesforhold. Derfor ser man også mange gange løsninger med server-parker - altså at man samler serverne som "blades" i et rack, som gør dem nemmere at overvåge og vedligeholde, men samtidig fleksible på grund af "blade" arkitekturen.
Betyder det så, at den serverkonsolidering alle taler om, sker i virkeligheden?
Det går langsomt, og det skyldes først og fremmest markedspsykologi. På den ene side set har vi leverandørerne, der tænker "bokse" og for hvem, volumen har stor betydning. På den anden side har vi brugerne, der igennem de seneste årtier er blevet opdraget til, at decentralisering og client/server-modeller er sagen. It-afdelingerne vil vel også gerne beholde deres job.
Hvis vi kigger på storage-siden, så findes meget store løsninger på markedet. Hvordan passer det med danske forhold? Går producenterne ud med for store løsninger til de danske virksomheder?
- Det synes jeg ikke, man kan sige. Men der er en klar tendens i markedet i Danmark mod NAS (network attached storage), som egner sig godt til de typiske decentrale, Microsoft-orienterede miljøer i Danmark. Til gengæld klarer SAN (storage area network) sig ikke så godt i Danmark da det ofte netop er "overkill". Men det ved leverandørerne godt.
Linux er et af de styresystemer, der oplever størst procentuel vækst i forhold til storage-løsninger. Betyder det, at Linux nu bliver taget alvorligt på server-niveau?
Ja, helt afgjort. Vores prognose for Linux servere er, at i 2006 vil næsten hver fjerde solgte server køre Linux. Succesen skyldes først og fremmest den markante support fra de etablerede spillere HP, IBM, og Sun. Specielt HP og IBM ser vel Linux som et billigt alternativ til selv at vedligeholde deres egne Unixer. Samtidig er der i IBM og Suns tilfælde nok tale om et mere eller mindre udtalt ønske om at skabe et alternativ til Microsoft - IBM lider stadig af et OS/2 traume!
Billedtekst:
- Vores prognose for Linux servere er, at i 2006 vil næsten hver fjerde solgte server køre Linux. Successen skyldes først og fremmest den markante support fra de etablerede spillere HP, IBM, og Sun, siger Per Andersen, IDC.