Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. maj 2003.
Post Danmark har lagt en ny it-strategi, der indebærer, at ERP-systemet SAP over de næste tre-fire år erstatter halvdelen af de nuværende it-systemer.
Forretningsprojekt
Et af de største SAP-projekter hidtil i dansk it-historie vil de kommende tre år blive gennemført hos Post Danmark. 1.600 medarbejdere i virksomheden skal i fremtiden anvende systemet.
- Vi har udarbejdet en analyse, der viser, at omkring halvdelen af Post Danmarks nuværende 100 applikationer kan erstattes med SAP-systemet, siger Jens Risgaard, vicedirektør og chef for it-enheden hos Post Danmark.
At valget af fælles ERP-system for hele virksomheden er faldet på SAP skyldes blandt andet, at Post Danmark i forvejen er i gang med at implementere et SAP-system. Jens Risgaard regner med, at Post Danmark vil implementere den nye version af SAP's standardsystem R/3, kaldet Enterprise.
Analyser i gang
De første analyser i SAP-projektet er netop sat i værk. De løber hen over sommeren Og hen på efteråret startes implementeringen af delprojekter for økonomidelen, salgsdelen, ordrestyring, personaleadministrations-systemet samt CRM-delen. Disse systemer ventes at være implementeret i løbet af efteråret og vinteren til næste år.
ERP-projektet, der har fået navnet "Lean Enterprise", er først og fremmest et forretningsprojekt. Styrekomiteen for projektet er Post Danmarks it-styrekomite. ERP-systemet skal ifølge Jens Risgaard understøtte Post Danmarks forretning, hvor det overhovedet er muligt:
- Det gælder styring af økonomi, salg, ordrer, kunderelationer, personale, vedligehold, indkøb,administration af ejendomme og i sidste ende produktionsstyring, så det vil påvirke alle, der arbejder med it i Post Danmark, siger han.
Produktionssystemer
De applikationer, der fases ud i forbindelse med implementeringen af standardsystemet fra SAP er hovedsageligt egenudviklede.
Når SAP-systemet ikke kan erstatte samtlige applikationer skyldes det ifølge Jens Risgaard, at ERP-systemet ikke kan dække alt i den daglige produktion:
- Det er der, hvor SAP-systemet dækker dårligst. Vi har et produktionsdøgn, hvor data meget hurtigt skal ind i systemet og behandles. Det duer SAP-systemet ikke til. Der findes ikke en industriløsning til post-produktion til SAP, og systemet egner sig ikke umiddelbart til at dække postsortering, der foregår i realtid, forklarer han.
I første omgang integreres restporteføljen af ældre programmer med SAP-systemet:
- Og så må vi se, om der hen ad vejen kommer funktionalitet i SAP, så nogle af vores egenudviklede applikationer i fremtiden vil kunne erstattes delvis med SAP-applikationer, siger Jens Risgaard.
Sparer millioner
Post Danmark har ikke valgt, hvilken platform, systemet skal køre på. Der kan blive tale om enten en Oracle/Unix-platform eller en Windows 2000/SQL Server-platform. Jens Risgaard siger:
- Det, vi går efter, er helt klart en Microsoft-platform, hvis SAP Danmark og den givne hardwareleverandør vil stå inde for, at systemet kan drives på den platform. Det bliver væsentligt billigere for os. Alene Oracle-databasen til et SAP-system er urimeligt dyr, så hvis det overhovedet kan lade sig gøre at afvikle vores SAP-system med så stort et antal brugere på Windows 2000/SQL Server, gør vi det.Han tilføjer, at det ser ud som om det vil kunne lade sig gøre.
- Det vil reducere omkostningerne til både hardware, software og databasesoftware betragteligt. Prisforskellen alene på databasesoftware er Èn til ti. Vi kan spare rigtig mange millioner kroner ved at bruge en Microsoft-platform, fastslår Jens Risgaard.
Billedtekst
1.600 Post Danmark-medarbejdere skal flyttes over på et nyt ERP-system.
- Desværre findes der ikke en industriløsning til post-produktion til SAP, så vi
kommer til at stå tilbage med nogle egenudviklede applikationer. Vi ville gerne have haft dem på et standardsystem, så vi slap for at vedligeholde dem særskilt, siger Jens Risgaard, Post Danmark.