Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. maj 2003.
Det danske GIS-format DSFL vil leve i mange år endnu trods fremkomsten af standarder som XML og GML.
Gis-formater
På tyvende år lever det danske GIS-format DSFL (Dansk Selskab for Fotogrammetri og Landmåling) og har det ganske godt, selvom det aldrende format nu bliver bidt i haserne af nye standardiserede dataformater som XML-varianten for GIS, GML (Geography Markup Language). Danske GIS folk var uden at vide det fremsynede, da de i 1983 valgte at basere DSFL's datamodel på objektorienteret teknologi:
- Da vi valgte teknologi, var det nærmest ved et greb i lykkeposen, men tiden har vist, at vi traf et godt valg, siger Søren Riff Alexandersen, Kort & Matrikelstyrelsen (KMS).
Der er ikke rørt ved specifikationerne for DSFL siden 1995.
Ulempen ved DSFL er at det kræver specielle oversættere for at de forskellige GIS-systemer kan anvende formatet. Det undgår man ved at anvende GML som udvekslingsformat, mens mapningen mellem den enkelte fil og databasen stadig skal laves, ligesom det er tilfældet med DSFL.
GML-formatet indeholder de geometriske modeller plus koordinater, mens datafelter skal ind i systemerne som XML-tags.
- Fordelen ved de nye standarder er blandt andet, at de forskellige leverandører vil lave standard-implementeringer, og de vil være gratis, fordi de er udviklet til det store verdensmarked i stedet for et lille marked som Danmark. Det betyder også, at brugerne er fri for at vedligeholde formaterne og alt andet lige, vil flere brugere også betyde, at formaterne bliver testet langt mere effektivt, påpeger Søren Riff Alexandersen.
Omvendt understreger han, at de, der i dag anvender DSFL og har betalt for det, bør køre videre med formatet, som om intet var hændt.
- Jeg vil anbefale GIS-brugere, at overveje GML, hvis de skal udskifte deres it-system, men hvis man ikke står for at skulle i gang med den store data-vask ser jeg ingen grund til at skifte, understreger Søren Riff Alexandersen.
Af Klavs Andersen
k.andersen@computerworld.dk
Billedtekst:
Søren Riff Alexandersen, KMS: - GML har både fordele og ulemper. Det muliggør en lang række nye GIS-anvendelser på nettet. Omvendt fylder det tre gange så meget som DSFL.
Foto: Torben Klint