GIS gennemsyrer NESA's it-strategi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. maj 2003.


El-selskabet NESA har integreret geografiske informationssystemer med både ERP-systemet SAP og en række tekniske it-systemer.

GIS og ERP
NESA har en strategi om, at it skal integreres i hele el-selskabets forretning. Det har givet både rationaliseringsgevinster og en klart forbedret kundeservice.
It-strategien bygger på tre hovedsystemer, som er indbyrdes integreret. Det er ERP-systemet SAP R/3, GIS-systemet ArcGIS fra ESRI/Informi GIS og MDSI der er et system til styring og overvågning af kørsel.
- De tre systemer er kernen i hele vores it-installation, forklarer Poul Westmose, der er IT-Procesudviklingschef hos NESA.
GIS bruges til en lang række formål. Blandt hovedformålene er design og konstruktion af el-anlæg, kortproduktion og geografisk understøttelse af kontrol og overvågningssystemer (SCADA). GIS-systemet spiller også en central rolle i NESA's service til sine kunder.
Det er således muligt at for eksempel entreprenører, der skal udføre gravearbejder, kan bestille kort over kabel og ledningsføringer i bestemte områder via internet, e-mail eller telefon. Kortene genereres og leveres fuldautomatisk:
- Det sparer os for rigtig mange penge, pointerer Poul Westmose.
Når NESA starter et nyt projekt, begynder det med en skitse i GIS-systemet.
Herefter startes projektet i SAP-systemet, der sender projektoplysninger tilbage til GIS-systemet, hvor design og valg af materialer foregår. GIS-systemet får automatisk komponenter og priser fra SAP-systemet.
GIS bruges her også til optimering af omkostninger, idet det er muligt at lave alternative placeringsforslag for installationer. Når projektet er afsluttet føres alle materialer automatisk over i SAP-systemets vedligeholdssystem, der automatisk udskriver ordrer om vedligehold til NESA's teknikere.
Systemet anvendes også i marken, hvor for eksempel projektledere arbejder på bærbare pc'er.

GIS-overvågning
En anden vigtig rolle for GIS-systemet er, at det indgår i overvågningen af NESA's 10 kV-net, som sker i DMS (Distribution Management System).
- Relevante data overføres fra GIS-systemet til netovervågnings-systemet, hvor objekterne så styres af information fra SCADA-systemet, forklarer Poul Westmose.
Også 0,4 KV nettet overvåges ved hjælp af GIS-data. Her får det såkaldte OMS-system (Outage Management System) data fra GIS-systemet, og NESA's kundesystem SAP-ISU.
- Ved hjælp af sandsynlighedsvurdering beregnet ved hjælp af specielle algoritmer får vi på denne måde en direkte overvågning af nettet og kan beregne, hvor en eventuel fejl er i netværket. Herefter sender systemet automatisk ordrer ud til den nærmeste servicebil. Det har betydet, at vi har kunnet optimere vores kørsel, siger Poul Westmose.

Pc'er i servicebiler
NESA har 100 servicebiler med en pc, der er baseret på det canadiske kørselsstyrings-system, MDSI. Pc'erne anvendes også til via GPRS at modtage materialedata fra SAP-systemet.
- Vi har faktisk fjernet alt papir fra vores vedligeholdsarbejde, forklarer Poul Westmose.
GIS spiller en central rolle i en række kommende it-projekter hos NESA.
Blandt projekterne er en tættere integration mellem GIS og SCADA ligesom Poul Westmose peger på, at NESA's fremtidige CRM-system kan gøres langt mere dynamisk, når data i systemet parres med data om den fysiske verden udenfor.
GIS kombineret med SAP spiller en nøglerolle i projektet SmartLight. Det er et styrings- og overvågningssystem, der skal gøre det muligt at finde fejl i gadelamper og regulere lysstyrken i lamperne.
Kunder som for eksempel kommuner kan via internet anvende systemet, som gør det muligt at optimere vedligeholdsarbejder omkring gadebelysning, fordi fejl kan placeres nøjagtigt geografisk, og dermed kan vedligeholdsordrer afvikles i den fornuftigste rækkefølge.

Billedtekst
Poul Westmose, NESA: - Vores it-strategi betyder, at vi har fået et langt mere simpelt og effektivt arbejdsflow.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere